Теми статей
Обрати теми

Закупівля ліжок медичних функціональних: який КЕКВ застосувати

Іванова Тетяна, заступник начальника головного управління Державної казначейської служби в Харківській області
Який КЕКВ застосувати під час закупівлі ліжок медичних функціональних вартістю 2000 грн.: 2210 або 2220?

Насамперед нагадаємо, що питання застосування КЕКВ регулюються Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333).

Для вірного застосування КЕКВ слід, насамперед, визначитися з економічною сутністю платежу. Але, дійсно, на перший погляд не зрозуміло, який саме код правильно обрати під час придбання таких ліжок — 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» або 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Так, за КЕКВ 2210 проводяться видатки на придбання та виготовлення меблів (столів, стільців, шаф, тумбочок тощо).

В той же час за КЕКВ 2220 проводяться видатки на придбання виробів медичного призначення (інструментів, пристроїв, приладдя, матеріалів та інших виробів, зокрема термометрів, діагностичних тестів, перев’язувальних матеріалів, ланцетів, пінцетів, голок, шприців тощо, які не беруться на облік як основні засоби).

Тож, з одного боку, ліжко медичне функціональне — це ліжко, тобто вид меблів, але з іншого, — не просте ліжко, а медичне ліжко з додатковими функціями для хворих.

Тож давайте копнемо глибше. Подивимось, що таке вироби медичного призначення.

Вироби медичного призначення — це вироби медичної техніки, матеріали, медичні вироби, обладнання тощо, які застосовуються в медичній практиці для:

— попередження захворювань;

— діагностики захворювань;

— моніторингу, контролю та дослідження морфофункціонального стану організму;

— лікування, повного або часткового усунення проявів хвороби, заміни чи зміни анатомічного або фізіологічного стану ушкодженого організму або його функцій тощо.

Також звернемось до Переліку зареєстрованих медичних виробів, які вносяться до державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення, затвердженого наказом Держлікслужби від 20.05.2013 р. № 692. Зокрема, у п. 57 цього Переліку фігурують ліжка та меблі медичні. Як бачимо, ліжка, які розглядаються, належать до виробів медичного призначення.

Враховуючи вищезазначене та економічну сутність платежу, відповідно до абз. 2 п.п. 2.2.2 Інструкції № 333 ліжка медичні функціональні вартістю 2000 грн., які не беруться на облік як основні засоби, слід придбавати за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі