Теми статей
Обрати теми

Призначаємо соціальну стипендію заміжній малозабезпеченій студентці

Людмила ГРІНЧЕНКО, юрист
Чи має студентка право на призначення соціальної стипендії, якщо вона перебуває у шлюбі і її сім’я є малозабезпеченою? (Івано-Франківська обл.)

Перш за все нагадаємо: студентам і курсантам вищих навчальних закладів (далі — ВНЗ) І — ІV рівнів акредитації, а також учням професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ), училищ провадиться виплата академічних та соціальних стипендій. Чинними нормативно-правовими актами, що регулюють ці питання, є Порядок призначення і виплати стипендії, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), та постанова КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 (далі — постанова № 165).

Оскільки запитання читача стосується порядку виплати соціальної стипендії, то про неї і поговоримо.

Відповідно до п. 6 Порядку № 882 соціальні стипендії призначаються студентам і курсантам таких категорій:

— із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також тих, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків;

— із числа осіб, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII гарантуються пільги під час призначення стипендії;

із малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);

— які є дітьми-інвалідами та інвалідами I — III групи;

— які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у ВНЗ за денною формою навчання;

— які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Отже, якщо студент належить до малозабезпеченої сім’ї (незалежно від того, чи це його власна сім’я, чи сім’я, у якій він є дитиною) та отримує відповідну державну допомогу щодо малозабезпеченості, то він має право на отримання соціальної стипендії.

Для того, щоб підтвердити свій статус малозабезпеченого, він повинен надати до навчального закладу підтверджуючий документ. Таким документом є довідка з управління праці та соціального захисту населення про отримання державної соціальної допомоги. Ця довідка передається до стипендіальної комісії, яка створюється за рішенням керівника закладу і до компетенції якої входять, зокрема, повноваження з призначення та скасування академічних та соціальних стипендій (п. 8 Порядку № 882).

Увага! Для призначення соціальної стипендії особа подає заяву та підтверджуючі документи до стипендіальної комісії, коли вперше претендує або поновлює право на призначення соціальної стипендії (абз. 3 п. 18 Порядку № 882).

Тепер щодо особливостей призначення соціальної стипендії малозабезпеченим учням та студентам у різних ситуаціях.

Призначена академічна стипендія

Зауважимо, що деякі категорії студентів мають право на одночасне отримання і академічної, і соціальної стипендій. Тобто їм передбачено виплату соціальної стипендії додатково до академічної. Категорії студентів та розмір додаткової соціальної стипендії наведені в п. 34 Порядку № 882. До цієї когорти належать студенти ВНЗ I — IV рівнів акредитації, і такий «бонус» їм установлено у процентному відношенні до мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії (далі — МАС) ВНЗ відповідного рівня акредитації.

Зокрема, для малозабезпечених студентів вишів цей розмір складає 9 % МАС (п.п. 1 п. 34 Порядку № 882).

Нагадаємо, що розміри МАС залежно від типу навчального закладу встановлені п.п. 15 постанови № 165 і з 01.09.2015 р.* складають:

* Про це детально йшлося в матеріалі фахівця МОН (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 40, с. 5). — Прим. ред.

— для учнів ПТНЗ — 311 грн. на місяць;

— для студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 622 грн. на місяць;

— для студентів ВНЗ III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 825 грн. на місяць.

Приклад 1. Студент із малозабезпеченої сім’ї навчається у ВНЗ I рівня акредитації та отримує МАС. Тоді додатково до академічної стипендії йому встановлюється соціальна у розмірі 55,98 грн. (622 грн. х 9 %).

А ось якщо учень із малозабезпеченої сім’ї вчиться у ПТНЗ, то згідно з п.п. 3 п. 10 Порядку № 882 за свій соціальний статус він має право лише на першочергове призначення стипендії. Про це зазначили фахівці МОН у листі від 19.01.2016 р. № 1/11-362 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 12, с. 4).

Увага! Розміри соціальних стипендій, призначених згідно з п. 34 Порядку № 882, визначаються з урахуванням п. 31 цього Порядку.

Це означає, що розмір такої соціальної стипендії:

збільшують на 18 % МАС відповідного типу навчального закладу за напрямом навчання (п.п. 2 п. 31 Порядку № 882);

зменшують студентам індустріально-педагогічних ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання (крім зазначених у п.п. 1 п. 6 Порядку № 882) і забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням, — на 50 %, а тим, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — на 20 % (п.п. 1 п. 31 Порядку № 882). Якщо навчальний заклад не в змозі забезпечити студента безоплатним харчуванням, то розмір соціальної стипендії не зменшують (абз. 7 п. 8 Порядку № 882).

Якщо згідно з п. 31 Порядку № 882 передбачається зміна розміру соціальної стипендії на двох чи більше підставах, її розмір змінюється за кожною з підстав окремо (п. 33 Порядку № 882).

Приклад 2. Студент із малозабезпеченої сім’ї навчається у ВНЗ IV рівня акредитації за напрямом підготовки — фізика, отримує академічну стипендію. Додатково до академічної стипендії йому встановлюється соціальна у розмірі 74,25 грн. (825 грн. х 9 %), яка підвищується (на 18 % від МАС) за напрям підготовки на суму 148,50 грн. (825 грн. х 18 %). Тобто студент повинен отримувати 1047,75 грн. (825 + 74,25 + 148,50).

Права на академічну стипендію немає

Також може виникнути ситуація, коли студенти вишів із малозабезпечених сімей можуть втратити право на отримання академічної стипендії. Таке можливо, якщо за результатами семестрового контролю вони отримають середній бал успішності нижчий ніж 7 за 12-бальною або нижчий ніж 4 за 5-бальною шкалою оцінювання. Тоді їм обов’язково призначається соціальна стипендія. Розмір такої стипендії визначається у процентному відношенні до встановленої МАС згідно з п. 29 Порядку № 882.

Приклад 3. Малозабезпеченому студенту ВНЗ IV рівня акредитації, який за результатами семестрового контролю втратив право на призначення академічної стипендії, соціальна стипендія встановлюється у розмірі 109 % МАС, що складає 899,25 грн. (825 грн. х 109 %).

Важливо! Розмір соціальної стипендії, що призначається згідно з п. 29 Порядку № 882, також визначають з урахуванням п. 31 цього Порядку.

Підсумуємо: студентці, що перебуває у шлюбі і сім’я якої має статус «малозабезпеченої», цілком правомірно призначити соціальну стипендію. При цьому важливо враховувати тип навчального закладу, де вона навчається, а також дотримуватись усіх вимог, передбачених Порядком № 882.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі