Теми статей
Обрати теми

Щодо стипендіального забезпечення

Міністерство освіти і науки України
Лист від 19.01.2016 р. № 1/11-362

На <…> лист <…> з окремих питань стипендіального забезпечення учнів професійно-технічних та студентів вищих навчальних закладів повідомляємо.

Щодо розміру академічної стипендії імені М. С. Грушевського

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 року № 165 встановлено однаковий розмір для всіх академічних стипендій, заснованих Кабінетом Міністрів України, що на сьогодні становить 1100 гривень на місяць.

Щодо дитини-сироти, яка йде в декретну відпустку

Відповідно до пункту 22 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882, у період тимчасової непрацездатності, підтвердженої відповідним документом, особа отримує академічну та/або соціальну стипендію у призначеному їй розмірі.

Щодо збільшення розміру стипендії учням професійно-технічних навчальних закладів, якщо вони приносять довідки як малозабезпечені

Відповідно до підпункту 3 пункту 10 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882, учні професійно-технічних навчальних закладів з малозабезпечених сімей (за умови отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством) мають право на першочергове призначення стипендій. При цьому розмір стипендії за статус особи з малозабезпеченої сім’ї не збільшується.

Заступник Міністра — керівник апарату О. Дерев’янко

Коментар фахівця МОН

Визначаємо розмір стипендії: імені М. С. Грушевського, вагітній студентці-сироті, учню ПТНЗ із малозабезпеченої сім’ї

Яким є розмір академічної стипендії імені М. С. Грушевського?

Запитання стосується визначення розміру академічної стипендії імені М. С. Грушевського для студентів вишів III — IV рівнів акредитації. Відомо, що ця стипендія заснована КМУ (постанова від 22.02.2006 р. № 209, далі постанова № 209). Щодо її розміру, то його зазначено у постанові КМУ «Про впорядкування виплати стипендій аспірантам, а також академічних стипендій Президента України, іменних стипендій студентам, учням навчальних закладів та аспірантам» від 23.12.96 р. № 1542 (далі — постанова № 1542). Причому визначення розміру стипендії імені М. С. Грушевського у цьому документі зазначено окремо від інших іменних академічних стипендій, заснованих Кабміном.

Так, згідно з п. 3 постанови № 1542 розмір академічної стипендії імені М. С. Грушевського дорівнює 3,75 мінімальної академічної стипендії студентів вишів відповідного рівня акредитації. Нагадаємо, що на сьогодні розмір мінімальної академічної стипендії для студентів вишів III — IV рівнів акредитації становить 825 грн. Тобто, якщо враховувати зазначену норму, то розмір академічної стипендії імені М. С. Грушевського повинен дорівнювати 3093,75 грн. (3,75 х 825).

Але з приводу визначення розміру стипендії на сьогодні є діючою постанова КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 (далі — постанова № 165). Як бачимо, вона прийнята пізніше за внесені постановою № 209 зміни до постанови № 1542. Так ось, постановою № 165 установлено однаковий розмір для всіх академічних стипендій, заснованих КМУ. З 01.09.2012 р. по 31.08.2015 р. її розмір складав 1100 грн., а зараз (після 01.09.2015 р.) — 1243 грн.

Саме такий розмір на сьогодні визначено для стипендії імені М. С. Грушевського.

Чи виплачується стипендія, призначена студентці-сироті, яка йде в декрет?

Це запитання не зовсім просте, як здається на перший погляд. Тут треба врахувати деякі моменти.

Почнемо розглядати його з вивчення норм Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882). Як справедливо зазначили фахівці МОН, згідно з п. 22 цього Порядку у період тимчасової непрацездатності, підтвердженої відповідними документами, особа отримує академічну та/або соціальну стипендію у призначеному їй розмірі.

Начебто все зрозуміло. Але які ж це «відповідні» документи?

Для відповіді на це запитання слід звернутися до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Документи, які засвідчують період декретної відпустки, визначені Інструкцією окремо. Так, згідно з п. 6.6 цієї Інструкції жінкам, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, видається довідка форми № 147/о «Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», затвердженої наказом МОЗ від 18.03.2002 р. № 93.

Крім того, треба зазначити, що згідно з абз. 1 п.п. 4 п. 7 Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751), аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається у розмірі місячної стипендії. Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Зіставивши норми порядків № 882 та № 1751, можна зробити висновок: студентка-сирота повинна зробити вибір, яку виплату за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами отримувати стипендію у виші або допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами у закладі соціального забезпечення.

Якщо студентка вирішить за цей період отримувати призначену їй стипендію у виші, вона повинна надати до вишу оригінал довідки за формою № 147/о та заяву.

Чи збільшується стипендія учнів ПТНЗ за статус особи з малозабезпеченої сім’ї?

Проаналізувавши норми Порядку № 882, можна зробити наступний висновок щодо визначення розміру стипендій особам із малозабезпечених сімей.

Якщо дитина із малозабезпеченої сім’ї вчиться у вищому навчальному закладі, то вона має право:

— у разі отримання академічної стипендії одночасно й на соціальну стипендію — у розмірі 9 % мінімальної академічної стипендії (п.п. 1 п. 34 Порядку № 882);

— тільки на соціальну стипендію у разі, якщо за результатами семестрового контролю студент втратив право на призначення академічної стипендії, — у розмірі 109 % мінімальної академічної стипендії (п. 29 Порядку № 882).

А ось якщо дитина із малозабезпеченої сім’ї вчиться у ПТНЗ, то вона за свій соціальний статус має право лише на першочергове призначення стипендії. При цьому розмір цієї стипендії буде визначатися так само і на таких самих умовах, як і іншим учням, які не мають цього соціального статусу.

Це не зовсім справедливо по відношенню до зазначеної категорії учнів. Але, як кажуть, «маємо те, що маємо».

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі