Теми статей
Обрати теми

Невикористана додаткова відпустка посадової особи ОМС: чи виплачується компенсація

Олена УСЕНКО, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Особа працює на посаді секретаря сільської ради понад 20 років. За ці роки у неї накопичилося майже 80 днів невикористаної додаткової відпустки за стаж роботи. Основні щорічні відпустки терміном 30 календарних днів особа використовувала вчасно. Чи має право такий працівник на грошову компенсацію за 80 днів невикористаної додаткової відпустки без звільнення? (Вінницька обл.)

Перш за все нагадаємо: правові підстави для надання відпустки посадовим особам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) визначено спеціальним законом — Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493). Відповідно до ч. 5 та 6 ст. 21 цього Закону посадовим особам ОМС надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів. Крім того, посадовим особам, які мають стаж служби в ОМС понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів.

Після 01.05.2016 р. (дати набрання чинності новим Законом про держслужбу) для посадових осіб ОМС у порядку надання відпусток нічого не змінилося. Тому, як і раніше, при наданні додаткової відпустки за стаж роботи для таких осіб слід керуватися постановою КМУ «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» від 27.04.94 р. № 250 (далі — постанова № 250).

Так, відповідно до п. 1 цієї постанови посадовим особам ОМС, які мають стаж служби в цих органах понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожний наступний рік. Тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Для наочності наведемо цю норму в таблиці на с. 30.

Стаж служби в ОМС, років

Тривалість додаткової відпустки за стаж для посадових осіб ОМС, календарних днів

Понад 10 років

5

Понад 11 років

7

Понад 12 років

9

Понад 13 років

11

Понад 14 років

13

Понад 15 років і більше

15

Із зазначеного випливає, що тривалість додаткової відпустки, як і право на неї, фактично залежать від наявності відповідного стажу служби, а не від відпрацьованого часу у відповідному робочому році.

Додаткові оплачувані відпустки посадовим особам ОМС надаються одночасно із щорічною відпусткою згідно з установленим графіком або за згодою сторін окремо від неї (абз. 3 п. 1 постанови № 250).

Тепер щодо можливості отримання грошової компенсації за таку відпустку при продовженні трудових відносин, тобто без звільнення працівника.

Свого часу у цьому питанні існувала певна невизначеність, адже ані Закон № 2493, ані постанова № 250 чітко не встановлюють, що така відпустка належить до щорічної. Прояснили ситуацію роз’яснення, наведені у спільному листі Мінпраці та Головного управління державної служби від 27.01.99 р. № 13-294, 10/364. У ньому фахівці двох відомств визначили, що додаткова оплачувана відпустка, яка надається державним службовцям (посадовим особам ОМС), належить до щорічних відпусток, передбачених ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). Це означає, що на додаткову відпустку за стаж посадовим особам ОМС розповсюджуються норми про щорічні відпустки цього Закону.

Зокрема, ч. 4 ст. 24 Закону № 504/96 встановлено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. Тому за бажанням працівника (за його письмовою заявою) за умови фактичного використання ним за відповідний робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки за решту днів невикористаної щорічної відпустки, в тому числі додаткової відпустки за стаж служби в ОМС, йому може бути виплачено грошову компенсацію.

У вашому випадку секретар сільської ради щорічно використовував основну відпустку тривалістю 30 календарних днів, тому за решту накопиченої невикористаної додаткової відпустки (80 к. дн.) він цілком правомірно може отримати грошову компенсацію. При цьому ніяких обмежень щодо можливості виплати компенсації за декілька років поспіль ані Закон № 504/96, ані будь-який інший нормативний акт не містять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі