Теми статей
Обрати теми

Установлюємо тарифний розряд вихователю ДНЗ

Світлана КОНОВАЛ, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
До штату дошкільного навчального закладу на посаду вихователя приймається працівник, який має неповну вищу педагогічну освіту (закінчив вищий навчальний заклад I рівня акредитації і отримав диплом молодшого спеціаліста). До того ж згаданий працівник має досвід роботи на посаді вихователя більше двох років. Атестацію на попередньому місці роботи він не проходив, відповідно кваліфікаційної категорії не має. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? (Волинська обл.)

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ) затверджена додатком 9 до цього наказу. Зокрема, вихователям-методистам, вихователям, учителям-логопедам, учителям-дефектологам, практичним психологам, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, встановлюється 8 — 12-й тарифний розряд залежно від кваліфікаційної категорії.

Крім того, згідно з п. 7 Інструкції № 102 освіта педагогічних працівників визначається на підставі дипломів, свідоцтв, атестатів або посвідчень про закінчення навчального закладу незалежно від спеціальності, яку вони отримали після закінчення навчального закладу. Перелік навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів учителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, наведено в додатку 4 до цієї Інструкції.

У нашому випадку претендент на посаду вихователя ДНЗ має середню спеціальну освіту, а отже, згідно з приміткою до додатка 9 до наказу № 557 незалежно від стажу роботи на посаді (з урахуванням того, що він не проходив атестацію як вихователь) йому необхідно встановити або 8-й, або 9-й тарифний розряд.

Право встановлювати конкретний тарифний розряд (у межах 8 — 9-го) надано керівнику навчального закладу (п. 3 Інструкції № 102, п. 2 наказу № 557). Але, окрім такого права, керівник несе відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати (п. 6 Інструкції № 102).

Наприкінці додамо: якщо у майбутньому вихователь вирішить підвищити свій рівень освіти і згодом здобути кваліфікаційну категорію, йому доведеться пройти атестацію відповідно до вимог Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930. Зауважимо, що згідно з п. п. 1.5 цього Типового положення атестація педагогічних працівників навчальних закладів є обов’язковою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі