Теми статей
Обрати теми

Коли заняття у спортивних гуртках та басейні звільнено від ПДВ

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Бюджетна установа (навчальний заклад) надає платні послуги з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою і спортом у спортивних залах та плавальному басейні, в якому займаються діти, студенти, дорослі. Чи звільняються такі послуги від обкладення ПДВ? Чи необхідно бюджетній установі реєструватися платником ПДВ, якщо річні надходження від платних послуг в плавальному басейні перевищують 1 млн грн.?

При вирішенні питання, чи обкладаються ПДВ ті чи інші платні послуги, які надають навчальні заклади, необхідно керуватися п.п. 197.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Згідно з цим підпунктом від оподаткування звільнено операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

Також у п.п. 197.1.2 ПКУ наведено, які саме послуги належать до них та, відповідно, звільнені від обкладення ПДВ.

Зокрема, до них належать послуги з організації літніх мовних курсів, шкіл, семінарів; групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом на стадіонах, у спортивних залах і плавальних басейнах, на тенісних кортах для дітей, учнів і студентів ( п.п. «й» п.п. 197.1.2 ПКУ).

Таким чином, звільняються від обкладення ПДВ операції з надання навчальними закладами платних послуг з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом у спортивних залах і плавальних басейнах для дітей, учнів і студентів.

При користуванні цією нормою ПКУ також необхідно врахувати, що у п.п. «й» п.п. 197.1.2 цього Кодексу чітко визначено, для яких саме категорій осіб зазначені платні послуги звільнені від оподаткування. Це діти, учні та студенти.

Оскільки така категорія, як дорослі, не згадується у зазначеному підпункті ПКУ, операції з надання послуг з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом у спортивних залах і плавальних басейнах для дорослих не звільняються від обкладення ПДВ.

Фактично це означає, що при формуванні вартості (складанні калькуляції) платних послуг з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом у спортивних залах і плавальних басейнах для дорослих необхідно враховувати суму ПДВ.

Тепер щодо останнього запитання нашого читача.

Умови для обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ визначено ст. 181 ПКУ.

Відповідно до п. 181.1 ПКУ під обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V цього Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн. (без урахування ПДВ).

При цьому до загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 %, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ.

Тому для розрахунку обсягу операцій для реєстрації бюджетної установи як платника ПДВ необхідно враховувати обсяги за такими операціями, як:

— операції, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 %, 7 % та 0 %;

— операції, звільнені від обкладення ПДВ ( ст. 197 ПКУ).

При цьому до такого розрахунку не включають обсяг операцій, що не є об’єктом обкладення ПДВ. Саме з такими висновками фіскалів можна ознайомитися в листах ДФСУ від 12.09.2016 р. № 19597/6/99-99-15-03-02-15, від 12.09.2016 р. № 19610/6/99-99-15-03-02-15 та від 03.10.2016 р. № 21407/6/99-99-15-03-02-15.

Враховуючи викладене, якщо бюджетна установа здійснює операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі ті, які звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197, та загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн., то вона згідно з вимогами ПКУ повинна зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку. Для цього установі необхідно подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі