Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Нова форма звіту по держслужбовцям

Держслужба статистики наказом від 13.01.2016 р. № 3 затвердила форму державного статистичного спостереження № 9-ДС (річна) «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування».

Ця форма вводиться в дію починаючи зі звіту за 2015 рік. Отже, вперше її слід подати до 09.02.2016 р.

Одночасно визнано таким, що втратив чинність з 01.01.2016 р., наказ Держстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики праці» від 05.08.2014 р. № 224.

МОН видало Методрекомендації з розроблення положення про структурний підрозділ освіти виконавчого органу ОТГ

Відповідно до концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні формуються об’єднані територіальні громади (ОТГ), повноваженням яких є забезпечення управління закладами дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

Для забезпечення єдиного підходу до формування управлінських процесів та структур Міносвіти у листі від 30.12.2015 р. № 1/9-633 надало методичні рекомендації з розроблення положення про структурний підрозділ освіти виконавчого органу ОТГ.

МОН зазначило: при формуванні структури органів управління освітою необхідно забезпечити діяльність методичної служби, що стане центром реформування освіти. При цьому у Міністерстві вважають вкрай важливим збереження вертикалі у виконанні освітніх повноважень та завдань діючих та створюваних органів управління освітою.

Трудові відносини в установах та закладах освіти під час утворення ОТГ

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз’яснив, що відносини, які виникають під час добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, регулюються Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII.

Законом визначено, що ОТГ є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною ОТГ.

Якщо всі територіальні громади району об’єдналися в одну ОТГ, то все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю ОТГ, а пов’язані з таким майном права та обов’язки належать ОТГ з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою.

Питання, що стосуються врегулювання трудових відносин з працівниками навчальних закладів під час утворення ОТГ, вирішують згідно з КЗпП.

Так, якщо відбувається перейменування навчальних закладів ОТГ та залишення без змін їх штатних розписів, до графи 3 трудових книжок педпрацівників вноситься тільки запис про перейменування навчального закладу відповідно до п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінюста та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Під час скорочення чисельності або штату працівників, ліквідації, реорганізації закладів, установ освіти врегулювання трудових відносин здійснюється згідно з п. 1 ст. 40 КЗпП, з дотриманням встановлених законодавством гарантій та прав педпрацівників.

У разі згоди окремих працівників на переведення до іншого навчального закладу врегулювання трудових відносин здійснюється згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП, який передбачає можливість припинення трудового договору в порядку переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу чи організацію. Відповідно до ч. 3 ст. 36 КЗпП зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору.

У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується ( ч. 4 ст. 36 КЗпП).

Пунктом 19 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 визначено, що у випадках зміни власника підприємства (установи, організації) чи його реорганізації (злиття з іншим підприємством, приєднання до іншого підприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного або кількох нових підприємств, перетворення одного підприємства в інше) дія трудового договору працівника продовжується ( ч. 3 ст. 36 КЗпП).

Отже, у випадку утворення органу управління освітою у складі ОТГ та передачі до сфери його управління навчальних закладів норма п. 5 ст. 36 КЗпП для врегулювання трудових відносин з працівниками цих навчальних закладів не застосовується.

Підставою для припинення трудового договору може бути також відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з установою, організацією, а також відмова від продовження роботи в зв’язку із зміною істотних умов праці ( п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

Згідно зі ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстав, передбачених п. 1 ст. 40 КЗпП (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі