Теми статей
Обрати теми

На яку суму укласти договір про закупівлю

Дуброва Ярослава, начальник відділу Департаменту безпеки ПАТ «АК «Київводоканал»
Замовник подав оголошення на проведення процедури відкритих торгів на закупівлю пального та мастильних матеріалів на очікувану вартість 800 тис. грн. Акцептовано пропозицію переможця на суму 700 тис. грн. При цьому установі затверджені кошторисні призначення для здійснення зазначених видатків на 2016 рік на суму всього 400 тис. грн. Як діяти в такому випадку та на яку суму установа повин на була укласти договір (угоду)?

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII (далі — Закон № 1197) договір про закупівлю укладається в письмовій формі відповідно до положень Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV та Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Як передбачено ч. 5 ст. 40 Закону № 1197, умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту пропозиції конкурсних торгів або цінової пропозиції (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі.

Таким чином, замовник — бюджетна установа укладає договір про закупівлю на 700 тис. грн., тобто орієнтуючись на розмір акцептованої пропозиції.

Проте у цій ситуації установа має право зареєструвати зобов’язання в органі Казначейства лише в межах бюджетних зобов’язань, затверджених у кошторисі.

Так, п. 7 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI передбачено, що бюджетне зобов’язання — це будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому.

При цьому відповідно до ч. 5 ст. 40 Закону № 1197 істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, передбачених зазначеною нормою.

Так, одним із таких випадків є зменшення обсягів закупівлі, зокрема, з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника (п. 1 ч. 5 ст. 40 Закону № 1197).

З огляду на зазначене, якщо на момент подання на реєстрацію договору до Держказначейства кошторисні призначення замовнику не збiльшено, то варто додатковою угодою внести зміни до договору. У цьому випадку необхідно зменшити суму закупівлі, на яку було укладено договір, до затверджених кошторисних призначень, а саме: до 400 тис. грн.

Разом з тим необхідно зауважити, що в разі якщо протягом 2016 року установі будуть додатково затверджені бюджетні асигнування (кошторисні призначення) для закупівлі таких товарів, замовник не може збiльшити суму договору без належних для того пiдстав.

Так, сума договору (як iстотна умова договору) може бути збiльшенa у випадках, передбачених ч. 5 ст. 40 Закону № 1197.

Нагадаємо такі випадки:

— зміна ціни у зв’язку із зміною ставок податків і зборів пропорційно до змін таких ставок (п. 6 ч. 5 ст. 40 Закону № 1197);

— зміна встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу інфляції, зміна курсу іноземної валюти або показників Platts у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни залежно від зміни такого курсу або таких показників, зміна біржових котирувань, регульованих цін (тарифів) і нормативів, які застосовуються в договорі про закупівлю (п. 7 ч. 5 ст. 40 Закону № 1197);

— зміна умов у зв’язку із застосуванням положень ч. 6 ст. 40 Закону № 1197, а саме: продовження дії договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку (п. 8 ч. 5 ст. 40 Закону № 1197).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі