Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Президент підписав Закон про публічні закупівлі

Президент підписав від 25.12.2015 р. Закон № 922-VIII про публічні закупівлі (законопроект № 3559), яким передбачаються:

— обов’язковість проведення закупівельних процедур через електронну систему. На першому етапі обов’язковість проведення таких процедур буде поширюватися на головних розпорядників коштів і монополістів (з 01.04.2016 р.), на другому (з 01.08.2016 р.) — на всіх замовників;

— запровадження електронного аукціону, який передбачає автоматичну оцінку тендерних пропозицій;

— нові поняття — «авторизований електронний майданчик», «електронна система закупівель», «централізована закупівельна організація», «система хмарних обчислень»;

— замість 5 процедур — 3 (відкриті торги, конкурентний діалог, переговорна процедура);

— зміна термінології, зокрема, замість терміна «державна закупівля» передбачається поняття «публічна закупівля»; замість термінів «конкурс», «документація конкурсних торгів», «пропозиція конкурсних торгів», «комітет з конкурсних торгів» передбачаються поняття «тендер», «тендерна документація», «тендерна пропозиція», «тендерний комітет»;

— об’єднання двох законів про закупівлі — Закон про здійснення державних закупівель та Закон про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності.

Процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до набрання чинності цим Законом, завершуються відповідно до порядку, що діяв до набрання ним чинності.

Збільшено норми грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни

Кабмін постановою «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни» від 27.01.2016 р. № 34 збільшив норми грошових витрат на обслуговування ветеранів війни в госпіталях, відділеннях, палатах для ветеранів війни у лікувально-профілактичних закладах, встановивши такі їх розміри у розрахунку на одного хворого на день:

на харчування — 55 грн.;

на придбання медикаментів і перев’язувальних засобів — 65 грн., крім спеціалізованих відділень і палат, для яких передбачено вищі норми.

Також у постанові визначено, що зазначені норми встановлюються з коригуванням на індекс споживчих цін (інфляції).

ОТГ організовуватимуть надання соціальних послуг відповідно до Методрекомендацій

Мінсоцполітики наказом від 19.01.2016 р. № 26 затвердило Методичні рекомендації щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення.

З метою надання якісних послуг населенню територіальної громади у сфері соціальних послуг та організації соціальної роботи у сільській місцевості рекомендують передбачити:

— у штатному розписі виконавчого органу ОТГ посаду фахівця із соціальної роботи та надання соціальних послуг (консультування, інформування, оцінювання потреб мешканців громади у соціальних послугах, організація соціального супроводу, направлення до закладів соціального обслуговування);

— визначення територіальних зон обслуговування населення для фахівців із соціальної роботи (із розрахунку орієнтовно 1 фахівець на 1000 населення сільської місцевості ОТГ).

З метою належного виконання власних (самоврядних) повноважень ОТГ у сфері захисту прав дітей рекомендується передбачати посади спеціалістів з питань захисту прав дітей у штатному розписі виконавчого органу ОТГ (із розрахунку орієнтовно 1 працівник на 2 тисячі дитячого населення) або утворювати структурний підрозділ із захисту прав дітей (якщо дитяче населення перевищує 4 тисячі).

Благодійні внески в готівковій формі приймають без РРО

ГУ ДФС у м. Києві в листі від 16.01.2016 р. № 99/10/10-36-22-07-22 розглянуло питання щодо приймання благодійних внесків у готівковій формі.

Так, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265) визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

У ст. 2 Закону № 265 визначено, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

Таким чином, приймання благодійних внесків у готівковій формі від фізичних осіб може здійснюватись у касі з оформленням прибуткових касових ордерів відповідно до вимог постанови Правління НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.12.2004 р. № 637. Отже, використовувати РРО для приймання таких внесків не потрібно.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі