Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо «оздоровчу» допомогу практичному психологу лікарні

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи має практичний психолог, який працює у міській лікарні, право на матеріальну допомогу на оздоровлення? Якщо так, то в якому розмірі надається така допомога?

Суть запитання читача полягає в наступному: у медичному закладі є посада зі статусом педагогічної. Що буде пріоритетним для надання допомоги на оздоровлення працівнику: статус закладу, чи статус посади, що обіймається працівником? Зробити правильний вибір допоможе аналіз законодавчої бази.

Річ у тім, що оплата праці працівників медичних закладів проводиться відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Ці Умови застосовуються при обчисленні заробітної плати працівників сфери охорони здоров’я та соціального захисту населення незалежно від підпорядкування; працівників, які допущені в установленому порядку до медичної та фармацевтичної діяльності відповідно до порядку, установленого МОЗ; професіоналів та фахівців, що прирівняні за оплатою праці до медичних та фармацевтичних працівників тощо.

Але у нашому випадку йде мова про практичного психолога. Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), це педагогічна посада. Діапазон тарифних розрядів для педагогічної посади «практичний психолог», зокрема, і у закладах охорони здоров’я, затверджено у додатку 6 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Як же бути з порядком надання і розміром «оздоровчих» педагогічному працівнику, який працює у медичному закладі?

Для розв’язання цього питання слід звернутись до п.п. 1.3 Умов № 308/519, який говорить про те, що оплата праці керівників, фахівців і робітників закладів охорони здоров’я, що не передбачені цими Умовами (зокрема, педагогічних працівників), здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.

Основним документом, що регулює питання надання «оздоровчої» допомоги педагогічним працівникам, є Закон України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII. Згідно з абз. 11 ч. 1 ст. 57 цього Закону держава гарантує виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Також Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним працівникам, затвердженим постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту», ч. 1 ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту», ч. 2 ст. 18 і ч. 1 ст. 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78, передбачено, що працівникам, які займають посади згідно з Переліком № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти, виплачується надбавка за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи та матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

Фахівці Мінпраці у листі від 05.11.2008 р. № 645/13/155-08 та фахівці Мінсоцполітики у листі від 30.11.2011 р. № 1079/13/84-11 зазначили про те, що «оздоровчі» при наданні щорічної відпустки педагогічному працівнику за основним місцем роботи є обов’язковою виплатою.

Крім цього, як працівник бюджетної сфери, він має право на негарантовану виплату допомоги, що передбачена постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (ср. ). Так, відповідно до п.п. «б» п. 4 цієї постанови керівникам бюджетних установ надано право виплачувати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік у межах фонду оплати праці, крім матеріальної допомоги на поховання.

Підсумуємо: практичному психологу міської лікарні як педагогічному працівнику за основним місцем роботи при виході у щорічну відпустку один раз на рік обов’язково надається матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Оскільки «оздоровчу» допомогу педагогічним працівникам гарантовано державою, то надання працівником окремої заяви на її виплату не обов’язкове. Як правило, про це зазначається в заяві про надання щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі