Теми статей
Обрати теми

Який розмір орендної плати при оренді приміщення у ФОП

Новіков Костянтин, консультант
Сільська рада має намір орендувати нежитлове приміщення для надання послуг державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у фізичної особи — підприємця чи у споживчого товариства. Чи буде розмір орендної плати для нас становити 1 грн.? Орендодавець наполягає на значно більшій сумі оренди.

Річна орендна плата у розмірі 1 грн. установлюється за оренду нерухомого майна:

— бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету;

— державними та комунальними закладами охорони здоров’я, музеями, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

— національними художніми колективами та концертними організаціями, яким надається фінансова підтримка з державного бюджету;

— державними та комунальними телерадіоорганізаціями;

— редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян;

— державними науково-дослідними установами;

— навчальними закладами;

— трудовими і журналістськими колективами;

— підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують;

— Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями;

— асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом;

— інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування.

Це передбачено п. 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Слід розуміти, що ці умови застосовуються при оренді нерухомого майна, яке перебуває у державній власності. При цьому методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, визначаються органами місцевого самоврядування на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності.

Але ж у вашому випадку нерухоме майно, що планується орендувати, має інші форми власності, тож розмір орендної плати орендодавець визначає самостійно.

Також слід зазначити, що відповідно до ч. 5 ст. 1 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269) оренда майна інших форм власності може регулюватися положеннями цього Закону, якщо інше не передбачено законодавством та договором оренди. Тобто один із можливих ваших орендодавців при передачі в оренду приміщень сільській раді може керуватись положеннями Закону № 2269 та відповідно Методики № 786 в частині визначення розміру орендної плати та інших умов.

Але це у вашій ситуації може бути виключно за бажанням орендодавця. Змусити його встановити розмір орендної плати для вас у розмірі 1 грн. на рік немає законних підстав.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі