Теми статей
Обрати теми

Фахівець з фізреабілітації Центру соцреабілітації дітей-інвалідів: тривалість щорічної відпустки

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів є посада фахівця з фізичної реабілітації. Якої тривалості необхідно надати щорічну відпустку працівнику, який обіймає таку посаду?

У Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів учасниками реабілітаційного процесу є, зокрема, фахівці з фізичної реабілітації (п. 5.1 Типового положення про центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 15.08.2013 р. № 505). Зауважимо, що професію «фахівець з фізичної реабілітації» віднесено до сфери соціальних послуг (див. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324).

Підкреслимо: трудове законодавство та спеціальна нормативна база у сфері надання соціальних послуг не містять особливих приписів щодо тривалості щорічної основної відпустки для фахівців з фізичної реабілітації*. Це означає, що таким фахівцям (як у загальному випадку для всіх працівників) гарантовано право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

* Посада фахівця з фізичної реабілітації не належить до педагогічних, оскільки не включена до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. — Прим. ред.

Тепер розберемося, чи є у працівника, який обіймає посаду фахівця з фізичної реабілітації, право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці згідно зі ст. 7 Закону про відпустки та щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці згідно з п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки.

Щоб знайти відповідь на це запитання, передусім потрібно звернутися до Списків, наведених у додатках 1 і 2 до постанови КМУ «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17.11.97 р. № 1290.

Так от, посада фахівця з фізичної реабілітації або роботи, що виконуються ним, у цих Списках не наведені. Це означає, що працівнику, який обіймає посаду фахівця з фізичної реабілітації, не належить щорічна додаткова відпустка за «шкідливо-важкі» умови праці та щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці згідно з п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки.

Проте не варто забувати про наявність щорічної додаткової відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки). Якщо посаду фахівця з фізичної реабілітації зазначено в списку посад, робіт і професій з ненормованим робочим днем колективного договору, то працівник, який обіймає цю посаду, може претендувати на щорічну додаткову відпустку за роботу в умовах ненормованого робочого дня тривалістю до 7 календарних днів. Конкретну тривалість такої відпустки прописують у колективному або трудовому договорі (ч. 2 ст. 8 Закону про відпустки).

Тут пам’ятайте і про ще одну важливу умову для надання зазначеної відпустки: ненормований робочий день не застосовується щодо працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем (п. 2 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7). Отже, працівники, які здійснюють діяльність на умовах неповного робочого дня, не мають права на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Висновок: працівник, який обіймає посаду фахівця з фізичної реабілітації в Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів (за умови, що така посада є в списку посад з ненормованим робочим днем у колективному договорі + фахівець працює в режимі повного робочого дня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі