Теми статей
Обрати теми

«Вислужна» надбавка директору архіву сільради: бути чи не бути

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи зараховується період роботи на посаді директора комунальної установи «Об’єднаний Трудовий архів селищної та сільських рад» до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних архівних установ, затвердженого постановою КМУ від 10.08.2004 р. № 1018? Якщо так, то у якому розмірі повинна бути встановлена надбавка за вислугу років працівнику, що має стаж на зазначеній посаді 10 років і 2 місяці?

Виплата надбавки за вислугу років працівникам архівів передбачена Порядком виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних архівних установ, затвердженим постановою КМУ від 10.08.2004 р. № 1018 (далі — Порядок № 1018).

Відповідно до п. 1 цього Порядку розміри надбавки у відсотках до посадового окладу та періоди роботи, що зараховуються до відповідного спеціального стажу для працівників архівних установ, складають:

Спеціальний стаж працівника, років

Розмір надбавки за вислугу років, %

Від 3 до 10

10

Від 10 до 20

20

Більше 20

30

Надбавка за вислугу років виплачується щомісяця керівним працівникам, фахівцям державних і комунальних архівних установ, які виконують науково-методичні та виробничі функції, згідно з додатком до Порядку № 1018, крім тих, що мають право на виплату надбавки за стаж роботи (доплати за вислугу років) на інших підставах (п. 2 Порядку № 1018).

Нарахування та виплата «вислужної» надбавки провадиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається час роботи на посадах, передбачених додатком до Порядку № 1018, а також:

— час роботи в архівних установах України, відповідних установах колишнього СРСР та союзних республік СРСР;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — додаткова відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

— час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після направлення на підвищення кваліфікації працював в архівній установі;

— строкова служба, якщо працівник протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу в архівну установу;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі оплачуваний вимушений прогул, спричинений незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

І ось нарешті ми безпосередньо підійшли до нашого запитання: чи може директор комунального архіву сільської ради розраховувати на «вислужну» надбавку як «архівний» працівник?

Вирішальним моментом при відповіді на це запитання є наявність такої посади у додатку до Порядку № 1018 та визначення того, які ж функції виконує працівник, що займає посаду керівника архівної установи.

Відповідно до наказу Мін’юсту «Про затвердження Типового положення про архівну установу сільської, селищної, міської ради для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових та інших правовідносин юридичних і фізичних осіб, що не належать до Національного архівного фонду» від 02.06.2014 р. № 864/5 (далі — наказ № 864/5). Трудовий архів очолює директор (завідувач), який призначається на посаду та звільняється з посади рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Пунктом 12 наказу № 864/5 встановлено, що директор (завідувач) трудового архіву:

1) організовує діяльність трудового архіву, персонально відповідає за виконання покладених на архів завдань;

2) контролює виконання службових обов’язків працівниками трудового архіву;

3) вирішує відповідно до законодавства питання щодо доступу користувачів до документів, що знаходяться на зберіганні;

4) організовує ведення прийому громадян, розгляд звернень, що належать до компетенції трудового архіву;

5) представляє трудовий архів з усіх питань, пов’язаних з його діяльністю.

Порядком № 1018 зазначено, що надбавка за вислугу років виплачується керівним працівникам архівних установ.

Разом з тим посада директора архіву у додатку до Порядку № 1018 відсутня. Не знаходимо її і у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Проаналізуємо функціональні обов’язки, встановлені для іншої керівної посади — «завідувач архіву» (п. 15 розділу «Керівники» Довідника № 336).

Завідувач архіву очолює роботу з організації та ведення архівної справи, забезпечує приймання, реєстрацію, систематизацію, зберігання і використання документів, надає методичну допомогу щодо пошуку потрібних документів, забезпечує проведення роботи з експертизи цінності архівних документів, формування документів у справи постійного та тимчасового зберігання тощо.

На нашу думку, завдання та обов’язки завідувача архіву пов’язані з виконанням науково-методичних та виробничих функцій архіву, тож вважаємо, що він має право на надбавку за вислугу років.

Якщо архів очолює не завідувач, а директор, то цілком логічно, що він виконує ті ж самі функції, а отже, також має право на надбавку за вислугу років.

За наявності стажу роботи на посаді керівника архіву 10 років і 2 місяці він має право на 20 % надбавки за вислугу років.

Наприкінці зауважимо, що час державної служби, служби в органах місцевого самоврядування в стаж роботи для виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних архівних установ не зараховується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі