Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань атестації педагогічних працівників

Міністерство освіти і науки України
Лист від 14.04.2016 р. № 2/1-13-690-16

<…>

Атестація педагогічних працівників регламентована Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Відповідно до п. 4.2 Типового положення за результатами атестації педагогічним працівникам присвоюються кваліфікаційні категорії: «спеціаліст», «спеціаліст другої категорії», «спеціаліст першої категорії», «спеціаліст вищої категорії».

Присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно.

Кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється працівникам, які відповідають вимогам та володіють інноваційними освітніми методиками й технологіями, широким спектром стратегій навчання, використовують нестандартні форми проведення уроку, вносять пропозиції щодо вдосконалення навчально-виховного процесу в навчальному закладі.

Типовим положенням не визначено строки проходження атестації з метою присвоєння педагогічних звань. У разі надходження до атестаційної комісії подання керівника, педагогічної ради навчального закладу чи відповідного органу управління освітою про присвоєння працівнику педагогічного звання атестаційна комісія, незалежно від строку проходження атестації такого працівника, має розглянути подання та прийняти відповідне рішення. Таке рішення може прийматися атестаційною комісією одночасно із присвоєнням працівнику кваліфікаційної категорії.

За таких підстав вчителеві, якому за результатами атестації присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», атестаційна комісія може одночасно присвоїти педагогічне звання «учитель-методист» за умови надходження до атестаційної комісії подання керівника, педагогічної ради навчального закладу чи відповідного органу управління освітою про присвоєння йому педагогічного звання та відповідності працівника вимогам, встановленим пунктом 5.2 Типового положення.

Директор Департаменту Ю. Кононенко

Коментар редакції

Присвоюємо вчителеві педагогічне звання «учитель-методист»

У листі, що коментується, фахівці МОН розглянули питання щодо порядку присвоєння вчителеві педагогічного звання «учитель-методист».

Нагадаємо, що педагогічні звання присвоюються за результатами атестації педагогічних працівників. Порядок проведення атестації педпрацівників визначено Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Відповідно до п. 5.2 цього Типового положення педагогічне звання «учитель-методист» може присвоюватися педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», здійснюють науково-методичну і науково-дослідну діяльність, мають власні методичні розробки, які пройшли апробацію та схвалені науково-методичними установами або професійними об’єднаннями викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти.

Виходячи із зазначеної норми однією з умов присвоєння вчителеві педагогічного звання «учитель-методист» є наявність у нього вищої кваліфікаційної категорії.

Виникає логічне запитання: чи можна одночасно за результатами атестації присвоїти вчителеві кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «учитель-методист»?

У листі, що коментується, фахівці МОН висловилися однозначно — рішення про присвоєння вчителеві педагогічного звання «учитель-методист» може прийматися одночасно із присвоєнням йому кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії».

Додамо, що Типове положення № 930 не передбачає подання педагогічним працівником до атестаційної комісії заяв про присвоєння педагогічного звання. Присвоєння педагогічних звань здійснюється лише за поданням керівника або педагогічної ради навчального закладу. На цьому наголошували фахівці МОНмолодьспорту у листі від 22.02.2012 р. № 2/1-13-430 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 14, с. 22).

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі