Теми статей
Обрати теми

Чи підвищується посадовий оклад перукаря терцентру у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи має право на підвищення посадового окладу у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці перукар територіального центру надання соціальних послуг, який обслуговує пенсіонерів та осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих? Якщо так, то в якому розмірі встановлюється зазначене підвищення?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що обчислення заробітної плати працівників установ соціального захисту здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

На підставі п. 8 п.п. 2.4.5 зазначених Умов посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ соціального захисту населення, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкохворих, підвищуються на 20 %. До осіб із значно зниженою рухомою активністю належать особи із IV та V групами рухомої активності (IV група — рухома активність значно знижена (може самостійно пересуватись приміщенням, домашню роботу самостійно не виконує); V група — рухома активність втрачена повністю (пересуватись самостійно не може, ліжково-хворий))згідно з карткою медичного огляду.

А що ж має на увазі під собою поняття «безпосереднє обслуговування хворих»?

За роз’ясненнями Мінсоцполітики, що надані у листі від 18.10.2013 р. № 917/13/155-13, безпосереднє обслуговування хворих — це робота, виконання якої здійснюється в умовах контакту працівника і пацієнта (клієнта). Наприклад, перукар виконує послуги з миття голови, прості, класичні чоловічі, жіночі, дитячі стрижки тощо.

Тому перукар, який обслуговує осіб із значно зниженою рухомою активністю (незалежно від часу такого обслуговування), має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки) на 20 % за безпосереднє обслуговування осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих. І не важливо, де саме відбувається таке обслуговування — на дому чи в терцентрі, бо якщо посадовою інструкцією перукаря передбачено обслуговування зазначеного контингенту, то місце його проведення не відіграє вирішальної ролі.

Крім того, п. 1 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 для окремих категорій працівників установ соціального захисту, враховуючи особливий характер та особливі умови їх праці з обслуговування та надання соціальної допомоги пенсіонерам, одиноким непрацездатним громадянам тощо, передбачено підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці. Зазначене підвищення поширюється на заклади (підрозділи) та посади, що наведені у Переліку, який містить додаток 3 до Умов № 308/519 (далі — Перелік). Слід зазначити, що під час включення до Переліку відповідних посад було враховано функціональні обов’язки працівників, які передбачають виконання роботи в особливих умовах, відмінних від нормальних.

Відповідно до п. 2.6 цього Переліку посадові оклади (тарифні ставки) працівників територіальних центрів (відділень, відділів) соціального обслуговування (надання соціальних послуг) підвищуються на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці. Але якщо уважно переглянути зміст вказаного Переліку, то посади перукаря ми там не знайдемо, отже, права на підвищення посадового окладу (тарифної ставки) на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці він не має.

Наприкінці зазначимо, що конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці ( п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519). При цьому відповідальність за достовірність характеристик умов праці працівників на робочих місцях несе керівник структурного підрозділу (див. лист Мінпраці від 06.05.2008 р. № 258/13/84-08).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі