Теми статей
Обрати теми

Можливість витрачання коштів ПФУ на ПММ та запчастини

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
У стаціонарному відділенні терцентру перебувають підопічні на повному державному утриманні. Чи можна за рахунок коштів, які підлягають перерахуванню ПФУ та органами праці і соцзахисту населення установам, де перебувають особи на повному державному утриманні, придбавати паливно-мастильні матеріали та запчастини до автотранспорту, який безпосередньо обслуговує цю категорію громадян?

Під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) йому виплачується 25 % призначеної пенсії. У випадках, якщо розмір його пенсії перевищує вартість утримання, виплачується різниця між пенсією і вартістю утримання, але не менше 25 % призначеної пенсії. Про це йдеться у ст. 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Якщо у пенсіонера, який перебуває у відповідній установі (закладі) на повному державному утриманні, є непрацездатні члени сім’ї, які перебувають на його утриманні, пенсія виплачується в такому порядку: 25 % пенсії — самому пенсіонерові, а інша частина пенсії, але не більш як 50 % призначеного розміру пенсії — зазначеним членам сім’ї.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються ( ст. 36 Закону № 1058):

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону № 1058;

2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує 4 місяців), — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

Частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії пенсіонеру та членам його сім’ї перераховується до установи (закладу), де пенсіонер перебуває на повному державному утриманні, за його особистою заявою. Зазначені кошти зараховуються на банківські рахунки цих установ понад бюджетні асигнування і спрямовуються виключно на поліпшення умов проживання в них пенсіонерів у порядку, що визначається Кабміном ( ст. 48 Закону № 1058).

Механізм перерахування коштів, а також їх використання визначений Порядком перерахування Пенсійним фондом України або органами праці та соціального захисту населення коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 269 .

Згідно з п. 9 цього Порядку зарахування та використання коштів, що перераховані установам, здійснюються згідно з вимогами бюджетного законодавства для поліпшення умов перебування осіб в установах (забезпечення продуктами харчування, медикаментами, предметами і матеріалами, м’яким та твердим інвентарем; придбання обладнання і предметів довгострокового користування; проведення капітального ремонту приміщень житлової групи та обслуговуючих приміщень, їдальні, пральні, лазні, а також окремих вузлів і систем, які є складовою частиною таких об’єктів; надання ритуальних послуг).

Перелік товарів, робіт і послуг, на закупівлю яких спрямовуються зазначені кошти, затверджується Мінсоцполітики.

На сьогодні діє Перелік товарів, робіт та послуг, на закупівлю яких спрямовуються кошти, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення установам, де особи перебувають на повному державному утриманні, затверджений наказом Мінсоцполітики від 20.03.2012 р. № 150 у редакції наказу Мінсоцполітики від 19.03.2013 р. № 129 (далі — Перелік № 150).

Увага! Цей Перелік містить виключний перелік товарів, робіт і послуг, на які можна витрачати зазначені кошти.

Нагадаємо: придбання паливно-мастильних матеріалів та запчастин до транспортних засобів відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, здійснюється за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Давайте розглянемо, які саме видатки можна здійснювати за цим кодом відповідно до вимог Переліку № 150.

Так, згідно з п. 1 цього Переліку за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» можуть здійснюватися видатки на:

1) будівельні матеріали, обладнання, матеріали, сантехнічне обладнання для душових, ванних кімнат та туалетів (унітази, умивальники, бачки, крани, змішувачі), інвентар та інструменти лише для забезпечення господарської діяльності, пов’язаної з поліпшенням умов перебування підопічних та вихованців;

2) малоцінні предмети (фізкультурний інвентар, іграшки для дитячих установ);

3) меблі (ліжка, столи, стільці, шафи, тумбочки), віконні та дверні блоки, жалюзі, ролети для приміщень, де безпосередньо проживають підопічні та вихованці;

4) білизну (у тому числі постільну білизну), рушники, робочі костюми підопічним та вихованцям для участі у процесі працетерапії, спортивна форма (у тому числі спортивне взуття), одяг та м’який інвентар, тканини, штори та фіранки, занавіски, матраци;

5) передплату періодичних видань для підопічних та вихованців;

6) посуд;

7) домовини, вінки, хрести;

8) засоби особистої гігієни (гігієнічні прокладки, памперси для дітей та дорослих, мило, зубна паста, піна для гоління, туалетний папір, гребінець, зубна щітка, шампунь, лезо, станки для гоління, мочалки, пральний порошок, мийні засоби);

9) канцелярські вироби для навчально-виховного процесу (альбоми, розмальовки, олівці, фломастери, ручки, лінійки, кольоровий папір та картон, пластилін, фарби та пензлі); для творчості (декоративна сітка, флізелін декоративний, органза декоративна, папір для квілінгу, бісер, нитки для вишивання, нитки для шиття, фурнітура для одягу, дріт, проволока);

10) іграшки, дитячі надувні басейни, спортивний інвентар, ігрове обладнання та м’які модулі для кімнат.

Як бачимо, проведення видатків на придбання паливно-мастильних матеріалів та запчастин до автотранспорту за кошти, що підлягають перерахуванню ПФУ та органами праці та соцзахисту населення установам, де особи перебувають на повному державному утриманні, Переліком № 150 не передбачено.

У зв’язку з цим здійснювати такі видатки за рахунок зазначених коштів не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі