Теми статей
Обрати теми

Фінансування ремонту доріг сільською радою

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Як сільській раді профінансувати поточний ремонт дороги, яка проходить через село, але є дорогою загального користування місцевого значення і знаходиться на балансі Служби доріг у Черкаській області? Ця Служба не планує ремонтувати зазначену дорогу. Чи може сільська рада включити Службу доріг у свою мережу і надати їй кошти на ремонт дороги за КПКВ 170703 та КЕКВ 2610, адже Служба доріг області фінансується із державного бюджету?

Правові, економічні, організаційні та соціальні засади забезпечення функціонування автомобільних доріг, їх будівництва, реконструкції, ремонту та утримання в інтересах держави і користувачів автомобільних доріг визначає Закон України «Про автомобільні дороги» від 08.09.2005 р. № 2862-IV (далі — Закон № 2862).

Відповідно до ст. 5 цього Закону автомобільні дороги поділяються на:

— автомобільні дороги загального користування;

— вулиці і дороги міст та інших населених пунктів;

— відомчі (технологічні) автомобільні дороги;

— автомобільні дороги на приватних територіях.

Автомобільні дороги загального користування є складовою Єдиної транспортної системи України і задовольняють потреби суспільства в автомобільних пасажирських і вантажних перевезеннях. Такі дороги перебувають у державній власності і не підлягають приватизації.

При цьому автомобільні дороги загального користування поділяються на автомобільні дороги державного та місцевого значення.

Як визначено у ч. 1 п.п. «а» п. 1 ст. 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280), до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить організація за рахунок власних коштів і на пайових засадах будівництва, реконструкції і ремонту об’єктів комунального господарства та соціально-культурного призначення, жилих будинків, шляхів місцевого значення, а також капітального та поточного ремонтів вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Це ж підтверджується і нормами Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Так, згідно із ч. «в» п.п. 10 п. 1 ст. 91 цього Кодексу до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, а також капітальний та поточний ремонти вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Перелік доріг місцевого значення, у тому числі їх ділянок, що суміщаються з вулицями міст та інших населених пунктів, затверджують Рада міністрів АР Крим та обласні державні адміністрації один раз на три роки (ст. 8 Закону № 2862).

Перелік доріг державного значення, у тому числі їх ділянок, що суміщаються з вулицями міст та інших населених пунктів і фінансуються з державного бюджету, затверджує Кабмін один раз на три роки (ст. 8 Закону № 2862).

Тобто, проаналізувавши норми чинного законодавства, можна зробити висновок: видатки на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення (саме про такі дороги йде мова у запитанні) можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

Такі видатки повинні відображатися за КТКВК 170703 «Видатки на проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг» та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» — якщо це поточний ремонт та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» — якщо це капітальний ремонт.

При цьому Служба доріг області може отримати кошти як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів (у вашому випадку — сільської ради).

Стосовно доріг державного значення, то кошти з місцевого бюджету на їх ремонт можуть виділятися лише як співфінансування на договірних засадах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі