Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд тренеру-викладачу ДЮСШ

Левченко Оксана, завідувач сектору умов оплати праці фінансово-економічного управління
До штату обласної дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) на посаду тренера-викладача прийнято працівника, який у 2015 році закінчив вищий навчальний заклад I рівня акредитації та здобув кваліфікацію «молодший спеціаліст». Також цей працівник має звання «майстер спорту». Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? Чи можливо у майбутньому підвищити йому тарифний розряд і що задля цього необхідно?

Перш за все необхідно зазначити, що згідно з п. 31 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993, тренером-викладачем спортивної школи може бути особа, яка має вищу освіту за спеціальністю «фізична культура і спорт» та ступенем «бакалавр» чи «магістр». Як бачимо, ступінь «молодший спеціаліст» у цьому пункті не зазначено.

Крім того, відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів), затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 13.01.2014 р. № 45 (далі — Порядок № 45), однією із загальних вимог до атестації тренерів-викладачів закладів фізичної культури і спорту на визначення їх кваліфікаційного рівня для присвоєння кваліфікаційних категорій є наявність вищої освіти з відповідного напряму підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр».

Щоправда, п. 4 того ж розділу Порядку № 45 дозволяє присвоювати кваліфікаційні категорії тренерам-викладачам, які не мають спеціальної освіти (або відповідного освітнього ступеня), але за умови, що такий працівник прийнятий на роботу до закладів фізичної культури і спорту до 01.01.2011 р. і має достатній практичний досвід роботи, а також якісно і в повному обсязі виконує свої посадові обов’язки (за умови проходження підвищення кваліфікації та виконання результативних показників роботи).

Оскільки в нашому випадку мова йде про випускника ВНЗ 2015 року, то для початку кар’єри тренера-викладача йому необхідно підвищити свій рівень освіти (незалежно від того, чи має він спортивне звання).

Тож розглянемо поки що перспективи нашого випускника, якщо він вирішить продовжувати обраний ним шлях і здобуватиме ступінь бакалавра.

Відповідно до абз. 2 п. 27 розд. І Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженого постановою КМУ від 20.01.98 р. № 65, освітньо-професійна програма підготовки бакалавра реалізується вищими навчальними закладами II — IV рівнів акредитації. Оскільки схемою тарифних розрядів посад тренерів-викладачів та інших фахівців додатка 6 до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097) для тренерів-викладачів, які поки що не мають кваліфікаційної категорії, передбачено два тарифних розряди (залежно від рівня акредитації навчального закладу, який надав диплом про освіту), тут важливу роль відіграє наявність спортивного звання. Адже у разі закінчення ВНЗ І — ІІ рівнів акредитації тренеру-викладачу може бути присвоєно як 8-й, так і 9-й тарифний розряд. А за умови наявності спортивного звання йому однозначно має бути встановлений 9-й тарифний розряд (абз. 2 п. 1 додатка 6 до наказу № 2097).

Однак зауважимо, що посадовий оклад, який відповідає 9-му тарифному розряду, наш тренер-викладач отримуватиме лише до отримання рішення кваліфікаційної комісії. Адже відповідно до п. 5 розд. ІІІ Порядку № 45 випускникам акредитованих вищих навчальних закладів фізичної культури і спорту, факультетів фізичного виховання і спорту інших вищих навчальних закладів, які отримали базову або повну вищу освіту за напрямом підготовки «фізична культура і спорт», за наявності диплома при прийомі вперше на посаду тренера-викладача присвоюється друга кваліфікаційна категорія.

Тож при прийомі на роботу тренер-викладач-випускник має подати усі необхідні документи до кваліфікаційної комісії з метою присвоєння йому другої категорії. Після отримання відповідної довідки йому має бути встановлено 10-й тарифний розряд до проходження наступної атестації не пізніше ніж через 4 роки.

Що ж до питання про можливість наступного підвищення рівня оплати праці тренера-викладача, то тут усе залежатиме від результатів його роботи та від стажу. Кожні чотири роки він має проходити атестацію, внаслідок якої вирішується питання підтвердження або підвищення його кваліфікаційної категорії. І, звичайно, у разі виконання результативних показників, достатніх для підвищення кваліфікаційної категорії (додаток 1 до Порядку № 45) він може розраховувати на присвоєння 11-го (І кваліфікаційна категорія), а згодом і 12-го (вища кваліфікаційна категорія) тарифного розряду.

Крім того, відповідно до наказу Держкомспорту від 29.12.2002 р. № 2850 тренери-викладачі, які працюють у ДЮСШ і мають досвід навчально-тренувальної роботи, отримують надбавку за вислугу років. Розмір надбавки залежить від спеціального стажу роботи: понад 3 роки — 10 % посадового окладу, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Також наказом № 2097 для тренерів-викладачів передбачено доплату за досягнення спортсменами високих результатів на головних змаганнях, розмір якої залежить від виду змагань та місця, зайнятого вихованцем тренера-викладача на відповідному змаганні (п. 9 додатка 6 до наказу № 2097).

Таким чином, рівень оплати праці тренера-викладача напряму залежить не тільки від досвіду роботи, а й від успішності його діяльності на посаді. Тож теперішньому молодшому спеціалістові бажаємо успіхів у навчально-тренувальній кар’єрі та досягнення усіх можливих спортивних вершин задля підвищення авторитету України у світовому співтоваристві!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі