Теми статей
Обрати теми

Чи можлива оренда за 1 грн.

Новіков Костянтин, консультант
КЗ «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» (навчальний заклад, який фінансується з обласного бюджету) просить роз’яснити: чи може розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна нашим закладом становити 1 грн.? Заклад орендує частину приміщень (751,3 м2), балансоутримувачем яких є Кіровоградський державний будинок художньої та технічної творчості, який з 2015 року фінансується з обласного бюджету.

Для відповіді на поставлене запитання насамперед необхідно проаналізувати вимоги діючого законодавства, які регулюють організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна установ, організацій та підприємств, яке перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в комунальній власності.

Такі відносини регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII. Так, відповідно до п. 2 ст. 19 цього Закону методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами місцевого самоврядування (для об’єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності, а саме Кабміном.

Зокрема, постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 затверджено Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу.

Пунктом 10 цієї Методики передбачено, що розмір річної орендної плати становить 1 грн. за оренду нерухомого майна:

— бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету;

— державними та комунальними закладами охорони здоров’я, музеями, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

— національними художніми колективами та концертними організаціями, яким надається фінансова підтримка з державного бюджету;

— державними та комунальними телерадіоорганізаціями;

— редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян;

— державними науково-дослідними установами;

навчальними закладами;

— трудовими і журналістськими колективами;

— підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують;

— Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями;

— асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування.

Як бачимо з вищенаведеного переліку, навчальні заклади незалежно від рівня фінансування, чи то державний або місцевий бюджет, мають право орендувати нерухоме майно, сплачуючи за нього лише 1 грн. на рік.

Враховуючи той факт, що КЗ «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» є саме навчальним закладом, розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна цим закладом повинен становити 1 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі