Теми статей
Обрати теми

Орендна плата: індексувати чи ні

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Наша бюджетна установа здає в оренду приміщення. Як нараховувати орендну плату — з індексацією чи без? Чи потрібно укладати додаткові угоди до договорів? Чи залишається орендна плата на рівні грудня 2015 року з індексацією?

Нагадаємо: відповідно до п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. № 928-VIII (далі — Закон про Держбюджет-2016) припинено дію норми ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон про оренду), п. 1 якої передбачено, що орендна плата з урахуванням її індексації є однією з істотних умов договору оренди.

Але в той же час слід урахувати таке.

Відповідно до п. 1 ст. 284 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV істотними умовами договору оренди є: об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Порядок визначення розміру оренди прописаний у Методиці розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженій постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, і ця Методика продовжує містити вимоги щодо індексації орендної плати.

Крім цього, важливим є те, що Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затверджений наказом Фонду держмайна від 23.08.2000 р. № 1774 (далі — Типовий договір), також містить вимоги щодо індексації оренди.

Так, бачимо, що у п. 3.3 цього Типового договору прописано таке: «Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Оперативна інформація про індекси інфляції, розраховані Державною службою статистики України, розміщується на веб-сайті Фонду державного майна України.»

Що стосується комунального майна, то типові договори оренди майна комунальної власності повинні бути складені на підставі Типового договору і містити вимогу щодо індексації орендної плати.

При цьому п. 2 ст. 10 Закону про оренду чітко визначено, що укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати Типовому договору оренди відповідного майна, в якому, як ми вже зазначили, передбачено вимогу щодо індексації орендної плати.

Якщо ретельно проаналізувати вищезазначену норму Закону про Держбюджет-2016, то можна зробити висновок, що ця норма не містить прямої заборони на проведення індексації орендної плати у 2016 році.

Але все ж таки запитання, чи потрібно взагалі індексувати орендну плату у 2016 році, залишається відкритим.

Сподіваємося на роз’яснення законодавців із цього приводу найближчим часом, адже, як бачимо, це питання на сьогодні є законодавчо не узгодженим.

Ми також не сидимо склавши руки та відправили відповідний запит до Фонду держмайна із цього приводу. Як тільки отримаємо відповідь на нього, одразу проінформуємо про це наших читачів.

Зі свого боку поки що маємо таку думку.

Вважаємо, що внесені зміни говорять нам лише про те, що індексація орендної плати більш не є істотною умовою договору оренди.

Тому якщо у договорі оренди, на підставі якого ви нараховуєте орендну плату, міститься вимога щодо нарахування індексації, то таку індексацію слід врахувати при наданні рахунка орендарю.

Якщо ж у договорі оренди така вимога не міститься або було укладено додаткову угоду з орендарем щодо непроведення індексації орендної плати з 2016 року, то у рахунках орендарю слід виставляти суму орендної плати без індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі