Теми статей
Обрати теми

Щодо фінансування закладів охорони здоров’я

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У рішенні про бюджет об’єднаної територіальної громади обсяг медичної субвенції у повному обсязі затверджено на заклади охорони здоров’я, які надають амбулаторно-поліклінічну (первинну) медичну допомогу, а також на місцеві програми. При цьому в ОТГ відсутні лікарні (стаціонарна допомога). Чи правильно це?

Розрахунок обсягу медичної субвенції для відповідного місцевого бюджету здійснюється за формулою, затвердженою постановою КМУ «Про затвердження формули розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 19.08.2015 р. № 618, та з урахуванням фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, який є однаковим як для бюджетів міст обласного значення, району, так і для бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Тобто за рахунок коштів медичної субвенції повинні фінансуватися усі видатки із надання послуг жителям об’єднаної громади, визначені п. 3 ч. 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI, у тому числі на стаціонарну медичну допомогу.

Якщо на території громади відсутні заклади, що надають таку допомогу, в бюджеті громади обов’язково передбачається трансферт (субвенція) районному (міському) бюджету для оплати відповідних послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі