Теми статей
Обрати теми

Безкоштовне харчування дітей-інвалідів у ДНЗ

Міняйло Ірина, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
ДНЗ відвідує дитина-інвалід, яка з 01.01.2016 р. має право на безкоштовне харчування. У зв’язку з цим виникли запитання:
1. На підставі якого документа призначається пільга з безкоштовного харчування (медичний висновок, посвідчення або довідка)?
2. З якого періоду починати застосовувати норму ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» щодо надання безкоштовного харчування цій дитині (з 01.01.2016 р., тобто з дати видачі довідки органами УПСЗН, або ж з тієї дати, коли батьки дитини звернулися до ДНЗ)?

Почнемо з того, що ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III і постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 установлено, що від плати за харчування звільняються, зокрема, батьки дітей з інвалідністю.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» від 06.10.2005 р. № 2961-IV (далі — Закон № 2961) дитиною-інвалідом вважається особа віком до 18 років (повноліття) зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Статус дитини-інваліда встановлюється на основі проведеної медичної експертизи, в результаті якої дитина отримує відповідний підтверджуючий документ.

Статтею 7 Закону № 2961 визначено, що експертиза для дітей (осіб віком до 18 років) проводиться лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів (положення про такі комісії затверджено постановою КМУ «Деякі питання встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям» від 21.11.2013 р. № 917), за результатами якої встановлюється категорія «дитина-інвалід».

Виходячи з викладеного, підставою для звільнення від плати за харчування в дошкільних навчальних закладах батьків дітей з інвалідністю є довідка, видана лікарсько-консультативною комісією.

При цьому звільнення від плати за харчування відбувається з моменту надання такої довідки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі