Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер здобув ступінь бакалавра за спеціальністю «Фінанси та кредит»: що з тарифним розрядом

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці у бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівника закладу освіти (ліцей) прийнято на роботу 14.02.2003 р. на посаду бухгалтера. При прийомі на роботу йому встановлено 7-й тарифний розряд. У січні 2016 року працівник закінчив Київський інститут бізнесу і технологій та здобув ступінь бакалавра за спеціальністю «Фінанси та кредит». Чи можна підвищити тарифний розряд бухгалтеру у зв’язку з отриманням ним диплома бакалавра? Якщо так, то на підставі яких документів?

Так, можна, але за певних умов. Пояснимо детальніше.

Умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти затверджені наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

На підставі додатка 11 до цього наказу провідним фахівцям установлюється 10-й тарифний розряд, а фахівцям без категорії, I та II категорій — 7-й, 9-й та 8-й тарифні розряди відповідно.

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, містяться професійні назви робіт «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)», що за кодом Класифікатора (2411.2) відноситься до розділу «Професіонали», та «бухгалтер» (з кодом 3433), що відноситься до розділу «Фахівці».

Кваліфікаційні характеристики на зазначені професійні назви робіт передбачені у розд. 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

У нашому випадку при прийомі на роботу бухгалтеру ліцею було встановлено 7-й тарифний розряд як фахівцю без категорії, адже згідно з Довідником № 336 згаданий працівник не мав достатньої кваліфікації і досвіду для встановлення йому іншої, більш високої категорії.

Крім того, у штатному розписі якраз була вакантна посада бухгалтера без категорії, на яку за угодою сторін під час укладення трудового договору і було прийнято працівника.

Підвищення кваліфікаційної категорії бухгалтера після закінчення навчання цілком можливе. Так, згідно з п. 10 розділу «Загальні положення» Довідника № 336 кваліфікаційні категорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Також у п. 11 Довідника № 336 зазначено, що особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії (якщо інше не передбачено актами, що мають вищу юридичну силу).

Присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації.

Відповідно до роз’яснень фахівців Мінпраці, що надані у листі від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10, порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в установі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань. Для підвищення кваліфікаційної категорії працівнику керівник структурного підрозділу звертається з клопотанням до керівника установи. При позитивному вирішенні питання видається наказ про підвищення категорії, і в разі наявності вакансії за отриманою категорією працівник може зайняти дану вакансію.

Якщо ж рішення про підвищення категорії комісією з кваліфікаційної атестації прийнято, а у штатному розпису відсутня посада «бухгалтер II категорії», то до нього необхідно внести зміни і додати цю посаду.

Щодо кадрового оформлення цього питання, то на підставі протоколу засідання атестаційної комісії видається наказ про переведення працівника на посаду з присвоєною категорією та вноситься відповідний запис до трудової книжки, наприклад: «Переведений на посаду бухгалтера II категорії». Із цього часу працівнику встановлюється 8-й тарифний розряд і відповідний до нього посадовий оклад за ЄТС.

Як бачимо, сам факт здобуття вищої освіти не є підставою для підвищення тарифного розряду за посадою. Для цього насамперед потрібно проведення кваліфікаційної атестації, а також щоб заклад освіти дійсно мав потребу у бухгалтері з більш високою категорією (у нашому випадку — бухгалтер II категорії), адже саме це буде підставою для внесення змін до штатного розпису установи, закладу та переведення працівника на іншу посаду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі