Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332

Постанова від 04.02.2016 р. № 102

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» зміни, що додаються.

2. Рекомендувати органам місцевого самоврядування з урахуванням затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332 граничних сум витрат затвердити протягом місяця граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 р. № 102

Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332

1. У постанові:

1) у назві постанови слова «і місцевих бюджетів» замінити словом «бюджету»;

2) в абзаці першому пункту 1 слова «, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів» виключити;

3) у пункті 4 слова «бюджетів усіх рівнів» та «відповідного бюджету» замінити словами «державного бюджету»;

4) у пункті 5 слова «державного, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів» замінити словами «державного бюджету»;

5) у пункті 6 слова «Державну фінансову інспекцію» замінити словами «Державну аудиторську службу».

2. У граничних сумах витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, затверджених зазначеною постановою:

1) у назві граничних сум витрат слова «, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів» виключити;

2) у розділі «Легкові автомобілі для»:

слова «, керівників урядових органів державного управління», «, голів обласних рад, Київського та Севастопольського міського голови», «, заступників голів обласних рад, заступників Київського та Севастопольського міського голови», «та органів місцевого самоврядування» виключити;

3) у розділі «Комплект меблів для»:

слова «, керівника урядового органу державного управління», «та органу місцевого самоврядування» виключити;

4) розділ «Меблі для обладнання робочих місць працівників» викласти в такій редакції:

«Меблі для обладнання робочих місць працівників:

стіл письмовий

800

крісло офісне

800

стілець

300

шафа для одягу

1200

шафа для паперів

1100

сейф

2000

стіл для комп’ютера

800»;

5) у розділі «Теле- і радіоапаратура, відеотехніка для службових кабінетів» цифри «600» замінити цифрами «5000»;

6) у тексті граничних сум витрат слова «Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим,» виключити, а слова «Київської та Севастопольської міських держадміністрацій» замінити словами «Севастопольської міської держадміністрації».

Коментар редакції

Норми витрат для закупівлі товарів за постановою № 332 збільшені!

Збільшення норм витрат на придбання певних товарно-матеріальних цінностей, передбачених постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332), усі чекали дуже давно. Адже інфляція вже давно «з’їла» старі ціни, і придбати перелічені у зазначеній постанові товарно-матеріальні цінності, вклавшись у їх граничні норми витрат, просто неможливо.

І ось нарешті Уряд розширив межі використання бюджетних коштів на придбання товарно-матеріальних цінностей, визначені постановою № 332. На жаль, не всі граничні суми витрат збільшено, а якщо і збільшено, то не так, як хотілося б. Але це вже хоч щось.

Давайте розглянемо все по черзі.

Насамперед звернемо увагу на те, що тепер постанова № 332 поширюється лише на установи та організації, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Що стосується установ та організацій, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, то постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 р. № 102 лише рекомендовано органам місцевого самоврядування протягом місяця затвердити граничні суми витрат відповідно до постанови № 332.

Для вашої зручності наведемо порівняння граничних сум витрат, які діяли до змін та після.

Зміни, як-то кажуть, на лице.

Але, на жаль, змін граничних сум витрат, наприклад на придбання автомобілів, немає, хоча сьогодні придбати бюджетній установі автомобіль за 60000 грн. досить складно.

№ з/п

Найменування

Гранична сума витрат, грн.

до змін

після змін

1

Стіл письмовий

600

800

2

Крісло офісне

300

800

3

Стілець

150

300

4

Шафа для одягу

700

1200

5

Шафа для паперів

700

1100

6

Сейф

1500

2000

7

Стіл для комп’ютера

500

800

8

Теле- і радіоапаратура, відеотехніка для службових кабінетів

600

5000

У той же час радість від цих змін не така вже й велика. Чому? А тому що існують обмеження, передбачені постановою КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65.

Так, згідно з п. 1 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених цією постановою, передбачено припинення придбання, зокрема, автотранспортних засобів, меблів, мобільних телефонів та побутової техніки.

Придбавати такі товарно-матеріальні цінності можна лише за кошти спецфонду, отримані як гранти, міжнародна технічна допомога або благодійні внески.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі