Теми статей
Обрати теми

Чи можливе триразове харчування дітей-інвалідів у ПТНЗ

Міняйло Ірина, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
Чи можливо забезпечити за кошти місцевого бюджету в ПТНЗ триразове харчування дітей-інвалідів та дітей із малозабезпечених сімей? Фінуправління відмовляється виділяти на це кошти, мотивуючи тим, що такі діти можуть бути забезпечені безкоштовно лише одноразовим харчуванням. Чи потрібно з цих дітей стягувати частину стипендії в рахунок оплати харчування?

Порушене питання регламентовано ст. 22 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР та постановою КМУ «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» від 02.02.2011 р. № 116 (далі — Порядок).

Абзацом 1 п. 6 Порядку визначено, що у професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ) організація харчування здійснюється виходячи з кількості необхідних поживних речовин і калорійності продуктів, що забезпечується шляхом регулювання об’єму готових страв або раціону відповідно до віку учнів та профілю навчання.

Цим же пунктом передбачено триразовий режим харчування (сніданок, обід, вечеря) для учнів ПТНЗ з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, дітей-інвалідів/інвалідів I — III груп та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III (далі — Закон № 1768).

Виходячи з викладеного, діти-інваліди, які навчаються у ПТНЗ, мають право на отримання безкоштовного триразового харчування. Тож позиція фінуправління суперечить чинному законодавству.

Одночасно слід зазначити: п. 16 постанови КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 визначено, що, зокрема, учням ПТНЗ, які забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням, розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії, призначеної згідно з пп. 12, 13 і 14 Порядку, зменшується на 50 %.

Абзацом 2 п. 16 зазначеної постанови визначено, що дія цього пункту не поширюється на учнів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. Такі учні одержують соціальну, а не академічну стипендію.

Якщо учні інваліди/інваліди I — III груп, а також учні із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону № 1768, одержують соціальну стипендію, то в такому випадку зменшення стипендії не здійснюється.

У випадку ж, якщо зазначені категорії учнів одержують ординарну (звичайну) академічну стипендію, відбувається її зменшення на 50 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі