Теми статей
Обрати теми

Надання бюджетних коштів комунальному підприємству

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Районна рада планує створити комунальне підприємство, метою діяльності якого буде отримання прибутку шляхом надання послуг з пасажирських перевезень громадян району. Відразу отримати прибуток це підприємство не зможе, оскільки певний час потрібен для отримання ліцензії на пасажирські перевезення та інші організаційні роботи. У зв’язку з цим виникло запитання: як на цьому початковому етапі виплачувати заробітну плату працівникам підприємства — із статутного капіталу чи через програму підтримки комунального підприємства?

Відповідно до п. 4 ст. 78 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV статутний капітал комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно належить. Розмір статутного капіталу комунального унітарного підприємства визначається відповідною місцевою радою.

Статтею 7 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та ст. 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) визначено право органів місцевого самоврядування самостійно визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України.

Місцева рада може прийняти рішення і передбачити в бюджеті кошти на поповнення статутного капіталу комунального підприємства. Такі видатки належать до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів ( п. 3 ч. 2 ст. 71 БКУ) і повинні спрямовуватися на розвиток підприємства.

Відображаються видатки за КТКВК 180409 «Внески органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у статутні капітали суб’єктів підприємницької діяльності» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Також з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм, які затверджені відповідною місцевою радою ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Згідно із ст. 26 Закону № 280 до компетенції сільських, селищних та міських рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм.

У разі затвердження відповідної програми підтримки комунального підприємства за рахунок надходжень до загального фонду бюджету можуть передбачатися кошти на її виконання. У цьому випадку видатки відображаються за КТКВК 180109 «Програма стабілізації та соціально-економічного розвитку територій» та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Кошти в цьому випадку спрямовуються на заходи, визначені програмою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі