Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Унесено зміни до Інструкції щодо сплати ЄСВ

Наказом Мінфіну від 28.03.2016 р. № 393 унесено зміни до Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449. Нарешті ті зміни, які набули чинності з 1 січня 2016 року в частині нарахування і сплати ЄСВ, прописані не лише в самому Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, але й в Інструкції № 449.

Так, прописана встановлена єдина ставка ЄСВ для всіх підприємств, бюджетних установ і організацій (22 %). Її ж установлено і для всіх видів виплат, що обкладаються ЄСВ. Збережені пільгові ставки для обкладення ЄСВ доходів інвалідів.

У п. 8 розд. III Інструкції № 449 чітко прописані вимоги відносно сплати ЄСВ з мінімальної заробітної плати. Так, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП і встановленої ставки ЄСВ за умови перебування працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Також чітко вказані випадки, коли вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не треба.

В оновленій Інструкції № 449 зазначено, що страхувальники мають право не нараховувати ЄСВ на виплати ФОП за ЦПД, якщо виконувані ними роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, вказаним у витягу з ЄДР. Тому для уникнення непорозумінь з податківцями просіть у ФОП-контрагента копію витягу з ЄДР із зазначенням його видів діяльності.

Інструкція № 449 у новій редакції набула чинності 17.05.2016 р.

Зміни до порядку затвердження кошторисів

Кабмін постановою від 11.05.2016 р. № 331 уніс зміни до п. 33 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Документом даний порядок в частині затвердження кошторисів окремих установ приводиться у відповідність до норм законодавства. Рішення прийняте на виконання норм Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, яким, зокрема, запроваджується посада Державного секретаря та за ним закріплюється функція щодо затвердження штатного розпису та кошторису міністерства за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики.

ДНЗ отримали новий Санітарний регламент

МОЗ наказом від 24.03.2016 р. № 234 затвердив Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів.

Зазначеним Санітарним регламентом передбачено умови, що сприятимуть утворенню дитячих садків, у тому числі у житлових та нежитлових приміщеннях. Основні переваги нової редакції Регламенту:

— за відсутності харчоблоку у дошкільному навчальному закладі допускається постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів за умови дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

— у разі відсутності власної пральні прання білизни може здійснюватись іншими пральнями, за винятком пралень, що обслуговують інфекційні заклади охорони здоров’я, об’єкти хімічної та іншої небезпечної промисловості;

— знято заборону щодо використання для дітей двоярусних ліжок.

Також відтепер після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється лише за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебувала під медичним наглядом. Діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі з інших причин приймаються без медичних довідок, за умови відсутності явних ознак захворювання.

У документі відсутня дрібна регламентація (наприклад, висота бортиків пісочниці або діаметр стійок огородження ліжок, дитячого манежу тощо), але при цьому чітко визначені вимоги до чистоти, організації харчування, температурного режиму, освітлення, утримання басейнів, розпорядку дня дитини.

Наказ № 234 набрав чинності 24.05.2016 р. Одночасно втратив чинність наказ МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей» від 01.08.2013 р. № 678.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі