Теми статей
Обрати теми

Витрати на підвищення кваліфікації: оподатковуємо та звітуємо правильно

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Медична установа направила лікаря на курси підвищення кваліфікації. Згідно з чинним законодавству йому:
— збережено середній заробіток;
— виплачено добові;
— компенсовано вартість проїзду та проживання.
Як правильно оподаткувати суму витрат на підвищення кваліфікації та суму середнього заробітку працівника? Яким чином відобразити зазначені суми у звітності?

Згідно зі ст. 122 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. та постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 під час проходження курсів підвищення кваліфікації за медпрацівниками зберігаються середній заробіток та компенсуються витрати, пов’язані з цими курсами (виплачують добові, відшкодовують оплату вартості проїзду до місця навчання і назад та витрати, пов’язані з наймом житла)*. Давайте проаналізуємо особливості оподаткування і відображення у звітності сум таких витрат та сум середнього заробітку, що зберігається за медпрацівником під час проходження таких курсів.

* Про гарантії медпрацівникам, які підвищують кваліфікацію, читайте в роз’ясненні фахівця МОЗ на с. 26 цього номера.

ПДФО: з чого утримуємо та як відображаємо у формі № 1ДФ

Сума витрат у зв’язку з підвищенням кваліфікації лікаря (добові, проїзд, проживання) згідно з п.п. 165.1.37 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) не є оподатковуваним доходом працівника. Пояснюється це тим, що необхідність підвищення кваліфікації, зокрема з медичної спеціальності, установлено законом, а отже, сума коштів, витрачених на таке підвищення, не обкладається ПДФО**.

** Податок на доходи фізичних осіб.

У свою чергу, сума середнього заробітку, що зберігається за працівниками, які направлені на курси підвищення кваліфікації, є об’єктом обкладення ПДФО. Це встановлено п.п. 164.2.1 ПКУ. Оподатковується зазначена виплата за ставкою 18 % як заробітна плата ( п. 167.1 ПКУ).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі — форма № 1ДФ), суму витрат у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника згідно з діючим законодавством (добові, проїзд, проживання) слід відображати з ознакою доходу «158».

Середній заробіток, який зберігається за медпрацівником, є звичайною зарплатою. Тому у формі № 1ДФ відображайте його з ознакою доходу «101».

ВЗ: визначаємо базу оподаткування та відображаємо у формі № 1ДФ

До бази обкладення ВЗ*** не включаються витрати на підвищення кваліфікації медпрацівників, що передбачені чинним законодавством ( п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

*** Військовий збір.

А ось сума середнього заробітку, який зберігається за медпрацівником на час проходження ним курсів підвищення кваліфікації, обкладається ВЗ на загальних підставах за ставкою 1,5 %. Адже відповідно до п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ об’єктом обкладення ВЗ є дохід у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) ( п.п. 164.2.1 ПКУ).

У розділі II форми № 1ДФ відображаються як сума збереження середнього заробітку на період курсів, так і витрати на підвищення кваліфікації. Про це зазначили фахівці ДФСУ у категорії 103.25 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). Згідно з їх роз’ясненням, у рядку «Військовий збір» форми № 1ДФ відображається загальна сума нарахованого доходу (як оподаткованого так і звільненого від оподаткування).

ЄСВ: правильно нараховуємо та показуємо у ЄСВ-звіті

Сума витрат на підвищення кваліфікації працівника не включається до бази справляння ЄСВ****. Річ у тім, що ця виплата не входить до фонду оплати праці ( п. 3.24 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, далі — Інструкція № 5) і зазначена в п. 9 розд. II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 (далі — Перелік № 1170). Отже, нараховувати ЄСВ на суму коштів, витрачених на підвищення кваліфікації медпрацівника, не потрібно.

**** Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Середній заробіток за час підвищення кваліфікації відноситься до фонду додаткової оплати праці у складі оплати за невідпрацьований час ( п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Отже, ця виплата є звичайною заробітної платою, тому на неї нараховується ЄСВ на загальних підставах за ставкою 22 % ( п. 1 ст. 7 та п. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, далі — Закон про ЄСВ).

Відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, суму витрат на підвищення кваліфікації медпрацівників не відображають у Звіті з ЄСВ, адже відображенню підлягають лише ті суми та виплати, які є базою обкладення єдиним внеском.

Сума нарахованого працівнику середнього заробітку у складі заробітної плати відображається в таблицях 1 та 6 Звіту з ЄСВ. У таблиці 6 цього Звіту суму нарахованої середньої зарплати, що зберігається за працівником, направленим підвищувати кваліфікацію, потрібно відображати за кодом категорії застрахованих осіб (КЗО) «1».

Для наочності пропонуємо усе вищезазначене переглянути в таблиці:

Вид гарантії

Податок, збір, внесок

Відображення у звітності

ПДФО

ВЗ

ЄСВ

оподаткування (так/ні)

підстава

оподаткування (так/ні)

підстава

оподаткування (так/ні)

підстава

форма № 1ДФ (ознака доходу)

Звіт з ЄСВ (код КЗО)

Витрати на підвищення кваліфікації

Ні

П.п. 165.1.37 ПКУ

Ні

П.п. 1.7 п. п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

Ні

П. 9 розд. II Переліку № 1170

«158»

Не відображ.

Середній заробіток

Так

П.п. 164.2.1 ПКУ

Так

П.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Так

П. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ

«101»

«1»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі