Теми статей
Обрати теми

Чи поширюється педагогічне звання на все педнавантаження вчителя

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У штаті навчального закладу працює вчитель, який викладає декілька предметів. У 2016 році зазначеному працівнику присвоєно педагогічне звання «учитель-методист» і встановлено підвищення посадового окладу за це звання. У зв’язку з цим виникає запитання: чи поширюється підвищення посадового окладу вчителя за звання «учитель-методист» на все його педагогічне навантаження?

Порядок присвоєння педагогічних звань педпрацівникам відбувається згідно з Переліком кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 23.12.2015 р. № 1109, та відповідно до норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Так, відповідно до п.п. 5.1 цього Типового положення за результатами атестації педагогічним працівникам, які досягли високих показників у роботі, присвоюються педагогічні звання: «викладач-методист», «учитель-методист», «вихователь-методист», «педагог-організатор-методист», «практичний психолог — методист», «керівник гуртка — методист», «старший викладач», «старший учитель», «майстер виробничого навчання I категорії», «майстер виробничого навчання II категорії».

Фактично це означає, що кожне з наведених педзвань присвоюється педагогічним працівникам відповідно до посади, яку вони займають*. Нагадаємо, що перелік посад педпрацівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2001 р. № 963.

* Це твердження повністю підтримує фахівець МОН (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 6, с. 24).

У свою чергу, п. 3.25 Типового положення № 390 передбачено, що вчителі та викладачі, які мають педнавантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфкатегорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Таким чином, педагогічне звання «вчитель-методист» присвоюється працівнику, який займає посаду вчителя незалежно від обсягу його навантаження та кількості предметів, які він викладає.

Стосовно підвищення посадового окладу за педзвання зазначимо таке.

Відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), присвоєні звання дають право на підвищення ставок. За звання «вчитель-методист» ставки заробітної плати (посадовий оклад) підвищуються на 15 % (п.п. «г» п. 24 цієї Інструкції).

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок (п. 63 Інструкції № 102).

Виходячи з вищевикладеного, підвищення ставки заробітної плати за присвоєне педагогічне звання «учитель-методист», як і присвоєна за результатами атестації кваліфікаційна категорія, поширюються на все педагогічне навантаження учителя незалежно від кількості предметів, які він викладає.

Наприкінці додамо: працівники, що мають педагогічні звання, повинні під час чергової атестації, яка відповідно до п. 1.7 Типового положення № 930 здійснюється один раз на п’ять років, також атестуватися на відповідність раніше присвоєним педагогічним званням. Про це, зокрема, зазначили фахівці МОНмолодьспорту у листі від 22.02.2012 р. № 2/1-13-430.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі