Теми статей
Обрати теми

Робота за сумісництвом та надбавка за складність і напруженість: які обмеження враховувати

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник, що займає у навчальному закладі посаду бухгалтера за основним місцем роботи (повна ставка), працює у цьому ж закладі і на умовах сумісництва (посада за сумісництвом — бухгалтер 0,25 ставки). За основним місцем роботи йому встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 50 % окладу. У жовтні 2016 року у зв’язку зі звільненням іншого бухгалтера утворилася вакантна посада. У зв’язку з цим виникає запитання: чи можна зазначеного працівника додатково оформити ще на 0,5 ставки за сумісництвом (за вакантною посадою) і як бути з існуючою надбавкою?

Одразу відповімо, що для вашої ситуації доручити виконання обов’язків за сумісництвом ще на 0,5 ставки працівнику, який уже працює на 1,25 ставки (за основним місцем роботи на повну ставку і на 0,25 ставки за сумісництвом), неможливо. Пояснимо чому.

Питання роботи за сумісництвом працівників закладів освіти (та інших бюджетників) регулюються постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Так, відповідно до п. 1 Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245). Зазначимо, що це обмеження (щодо тривалості роботи за сумісництвом) на період проведення АТО не стосується працівників бюджетних установ, які переміщуються з районів проведення АТО (зміни внесено постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 81).

Оскільки ст. 50 КЗпП визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень, можна зробити висновок, що загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати 20 годин на тиждень. Отже, з урахуванням обмежень щодо тривалості роботи, встановлених п. 2 постанови № 245, це означає, що максимальна зайнятість за сумісництвом (поза межами робочого часу за основною посадою) для бюджетників може становити 0,5 ставки. Тобто для бухгалтера навчального закладу (який уже займає 1,25 ставки) це може бути додатково за сумісництвом лише 0,25 ставки. У такому випадку він буде працювати на 1,5 ставки.

Відносно надбавки за складність і напруженість у роботі зазначимо таке.

Можливість установлення такої надбавки разом з надбавками за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи передбачена усім працівникам установ освіти, в тому числі й бухгалтерам, відповідно до п.п. 2 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557). Зазначені надбавки можуть бути встановлені керівником установи в межах фонду оплати праці в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Тобто граничний розмір таких надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Зауважимо, що наявність надбавки за складність і напруженість у роботі та її розмір ніяким чином не впливають на можливість працівника працювати за сумісництвом. Адже працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу (п. 5 Положення № 43). Інакше кажучи, бухгалтерові навчального закладу надбавка за складність і напруженість у роботі може бути встановлена незалежно від того, чи працює він додатково за сумісництвом, чи тільки за основним місцем роботи.

Отже, ця надбавка може бути встановлена і суміснику, адже діюче законодавство не містить обмежень щодо встановлення такої надбавки при роботі за сумісництвом. Тобто незалежно від того, який розмір заробітної плати та надбавки працівник одержує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за посадою на умовах сумісництва йому установлюється оплата відповідно до цієї посади. Про це, зокрема, зазначили фахівці Мінпраці у листі від 23.10.2008 р. № 11649/0/1408/13.

Також звернемо увагу ще на один спосіб виконання працівником додаткової роботи за вакантною посадою. Але тут мова йтиме про виконання такої додаткової роботи працівником протягом свого основного робочого часу. Працівникам, які виконують у тому ж самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або тією ж професією (посадою) без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професії (посади) або за розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт) у розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки). Для працівників навчальних закладів (крім керівників та їх заступників) ця норма передбачена п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу № 557.

Покладання додаткових обов’язків допускається тільки за згодою працівника протягом установленої тривалості робочого часу, якщо це економічно виправдано та не призводить до погіршення роботи за основною посадою. Конкретний розмір доплати установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт (див. листи Мінпраці від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 та від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10).

Крім того, зазначені доплати можуть бути розподілені між кількома працівниками в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою кожного з цих працівників у межах наявної економії фонду оплати праці. Про це зазначило Мінсоцполітики у листі від 02.02.2015 р. № 102/13/84-15.

Майте на увазі: встановлення та розмір доплати за збільшення обсягу виконуваних робіт відповідно до п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 не пов’язано із встановленням можливих надбавок відповідно до п.п. 2 п. 4 цього ж наказу, наприклад, надбавки за складність і напруженість у роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі