Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань штатних нормативів закладів охорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 14.09.2016 р. № 10/1-13/Д-1/2629-16/23925 (витяг)

Міністерство охорони здоров’я України опрацювало звернення <…> щодо деяких питань штатних нормативів закладів охорони здоров’я <…> і у межах компетенції повідомляє.

Відповідно до наказу МОЗ України від 02.09.2016 р. № 928 наказ МОЗ України від 23.02.2000 р. № 33 «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» (далі — наказ № 33) втратив чинність.

Скасування наказу № 33 дає більшу автономію в прийнятті рішення керівникам закладів охорони здоров’я щодо формування та затвердження штатних розписів таких закладів виходячи з їх функцій та обсягу медичної допомоги, зменшує ризики тиску контролюючих органів на ці заклади.

Штатний розпис закладу охорони здоров’я визначається керівником такого закладу і затверджується за його поданням головним розпорядником бюджетних коштів.

При цьому не допускається введення посад таких найменувань, що не передбачені Національним класифікатором професій України ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, діючими номенклатурами лікарських посад та посад молодших спеціалістів з медичною освітою.

Відповідно до пункту 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228, штатна чисельність працівників, яка підлягає затвердженню за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці, доведеним у бюджетних призначеннях на оплату праці.

<…>

Заступник Міністра П. Ковтонюк

Коментар фахівця МОЗ

Примірні штатні нормативи для медзакладів скасовано: на що тепер орієнтуватися при розробці штатного розпису

Тривалий час при складанні штатного розпису медзакладу використовували наказ МОЗ «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33). Цього року щодо цієї практики зроблено крутий поворот. Спочатку типовим штатним нормативам, наведеним у додатках до наказу № 33, було надано рекомендаційного характеру на підставі наказу МОЗ від 11.05.2016 р. № 427*. Потім наказ № 33 і взагалі втратив чинність згідно з наказом МОЗ від 02.09.2016 р. № 928**.

* Наказ та коментар фахівця МОЗ до нього опубліковані в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 22, с. 3. — Прим. ред.

** Про це ми інформували в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 35, с. 2. — Прим. ред.

Скасування наказу № 33 надає керівникам закладів охорони здоров’я та їх власникам (головним розпорядникам коштів) значну автономію у прийнятті рішень щодо формування та затвердження штатних розписів цих закладів.

Увага! Тепер під час розроблення і затвердження штатних розписів закладів охорони здоров’я (визначення структури та чисельності працівників) слід відштовхуватися від функцій таких закладів та обсягу медичної допомоги, що ними надається.

Таким чином, нині при формуванні штатних розписів закладів охорони здоров’я більше не потрібно орієнтуватися на кількість ліжко-місць, як це передбачалося раніше для визначення кількості штатних одиниць для більшості посад у медзакладах.

Проте не забувайте: до штатного розпису закладів охорони здоров’я допустимо вводити посади з найменуваннями, які передбачені Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, чинними номенклатурами лікарських посад (наказ МОЗ від 28.10.2002 р. № 385) та посад молодших спеціалістів з медичною освітою (наказ МОЗ від 23.11.2007 р. № 742). При цьому пам’ятайте, що для введених посад мають бути визначені тарифні розряди та інші оплатні моменти згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Крім того, при формуванні штатного розпису враховуйте норми Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228. Так, згідно з п. 28 цього Порядку чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці.

Важливо! Штатний розпис закладу охорони здоров’я визначає керівник такого закладу і затверджує за його поданням головний розпорядник бюджетних коштів.

На закінчення зауважимо, що керівник закладу охорони здоров’я може ініціювати зміну штатів окремих структурних підрозділів, введення посад, не передбачених уже затвердженим штатним розписом. При цьому тепер немає жорстких вимог щодо реалізації таких ініціатив. Проте зазначені зміни можуть проводитися у разі необхідності (залежно від обсягу медичної допомоги, що надається) у межах фонду оплати праці та за погодженням з головним розпорядником бюджетних коштів.

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі