Теми статей
Обрати теми

Щодо власних надходжень бюджетних установ

Лист від 29.07.2016 р. № 14-08/912-13135

Державна казначейська служба України розглянула лист <…> щодо власних надходжень бюджетних установ та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до частини 4 статті 13 Бюджетного кодексу України (далі — Кодекс) власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету.

Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відноситься до 1 підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

За рахунок цих надходжень здійснюється покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Згідно з пунктом 23 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228, видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за встановленими напрямами використання, на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису та на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов’язань минулих років, довгострокових зобов’язань за енергосервісом, узятих на облік органами Казначейства України (частина 1 статті 48 Кодексу).

Бюджетним законодавством не передбачено проведення відновлення касових видатків загального фонду за рахунок спеціального фонду та навпаки.

Перший заступник Голови В. Дуда

Коментар редакції

Відновлення касових видатків загального фонду за рахунок спецфонду неможливе

Чи можна касові видатки за загальним фондом відновити коштами спецфонду? ДКСУ категорично проти! І з цим неможливо не погодитись, адже казначеї праві на всі 100 %. До речі, якщо комусь закортить відновити видатки за спецфондом коштами загального фонду, то це також не вдасться зробити в законний спосіб. Чому? А тому, що це не передбачено ані Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), ані Порядком складання, розгляду, затвердження та основними вимогами до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженими постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228). Дивіться самі.

Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відповідно до п. 4 ст. 13 БКУ належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Витрачати кошти цієї підгрупи можна на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг.

Якщо усі витрати покриті, а кошти від надання платних послуг ще залишилися, то витратити їх куди заманеться не вийде. У такому разі їх можна витратити лише за чітко встановленими напрямами використання. Вони передбачені Порядком № 228.

Так, згідно із пп. 23 та 49 цього Порядку видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються та витрачаються у такій послідовності:

1) за встановленими напрямами використання;

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

При цьому розпорядник бюджетних коштів повинен відкоригувати обсяги узятих бюджетних зобов’язань за загальним фондом кошторису для проведення видатків щодо цих зобов’язань із спецфонду.

Тож якщо якісь певні видатки загального фонду покриваються коштами спецфонду (у порядку передбаченої черговості), то в подальшому відновлення таких касових видатків за спецфондом коштами загального фонду не здійснюється. І це не дивно, адже розпорядники бюджетних коштів згідно з п. 1 ст. 48 БКУ мають брати бюджетні зобов’язання та здійснювати платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами.

Якщо видатки загального фонду вже здійснені за рахунок коштів спеціального фонду, то більше за загальним фондом їх сума не передбачається.

Що стосується ситуації «навпаки», про яку зазначає Держказначейство, то не зовсім зрозуміло, що під цим мається на увазі. Адже покриття видатків спеціального фонду за рахунок загального взагалі неможливе.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі