Теми статей
Обрати теми

Студента відрахували посеред місяця: в якому розмірі виплачувати стипендію

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Студент вищого навчального закладу (ВНЗ) IV рівня акредитації 12.09.2016 р. був відрахований з вишу у зв'язку з переведенням до іншого навчального закладу. Чи виплачується йому академічна стипендія за вересень 2016 року? Якщо так, то в якому розмірі?

Виплату академічних та соціальних стипендій студентам вищих навчальних закладів (далі — ВНЗ) І — ІV рівнів акредитації регулюють Порядок призначення і виплати стипендії, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882) та постанова КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165.

Відповідно до абз. 6 п. 4 Порядку № 882 стипендії виплачують раз на місяць. Що стосується конкретних дат, то вони законодавчо не встановлені. Це питання кожен навчальний заклад вирішує самостійно шляхом затвердження Положення про порядок використання коштів, передбачених на виплату стипендій (абз. 2 п. 7 Порядку № 882).

Саме у такому Положенні, на нашу думку, повинен бути передбачений порядок виплати стипендії студенту у разі його відрахування. Але при його складанні слід враховувати вимоги, встановлені п. 21 Порядку № 882. У цій нормі сказано: у разі, коли строк закінчення навчання особи, яка отримує академічну та/або соціальну стипендію, настає до закінчення місяця або коли стипендіат вибуває з навчального закладу (наукової установи) до закінчення строку навчання, їм виплачується стипендія у повному обсязі за останній місяць навчання.

Таким чином, студенту, який відрахований із ВНЗ у зв'язку з переведенням до іншого ВНЗ посеред місяця, слід виплатити належну йому академічну стипендію за цей місяць у повному обсязі.

Додатково зазначимо, що аналогічно вирішують питання у ситуаціях при виплаті стипендії особам, що мають пільги у її призначенні. Так, наприклад, студенту, у якого дія довідки про встановлення групи інвалідності закінчилась посеред місяця, стипендія за цей місяць виплачується у повному розмірі.

Також не слід забувати про існуючу відповідальність за порушення встановлених термінів виплати стипендій та/або виплату їх не в повному обсязі. За такі дії згідно зі ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X на посадових осіб навчального закладу може бути накладено адміністративний штраф в розмірі від 510 до 1700 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі