Теми статей
Обрати теми

Здійснення публічних закупівель: запитання-відповіді

Дуброва Ярослава, консультант з публічних закупівель

Щодо затвердження додатка до річного плану

Чи потрібно з 01.08.2016 р. затвердити додаток до річного плану на закупівлі, які залишилися в «старому» додатку до річного плану, для укладення допорогових договорів? Такий додаток установа складала на початку року, але досі не на всі такі закупівлі було укладено договори. Чи необхідно такі допорогові закупівлі перенести до нового додатка до річного плану?

Так. У разі, якщо за певними предметами закупівель, які було заплановано замовником у додатку до річного плану закупівель до 01.08.2016 р., не укладено договори, а потреба в таких товарах, роботах або послугах й надалі iснує, то замовник планує такi допорогові закупівлі в новому додатку до річного плану закупівель.

Такий додаток складають за формою річного плану закупівель, затвердженою наказом Мінекономрозвитку «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» від 22.03.2016 р. № 490, та оприлюднюють на електронному майданчику.

Щодо застосування форм документів

У серпні 2016 року виконано договір, який був укладений на початку 2016 року за Законом № 1197. За якою формою складати звіт про виконання договору?

За договорами про закупівлю, які були укладені до 01.08.2016 р., звіт про виконання договору необхідно складати за формою, затвердженою наказом Мінекономрозвитку «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель» від 15.09.2014 р. № 1106.

Щодо придбання інвалідних візків

Установі необхідно придбати інвалідні візки. Чи поширюється на такі товари виключення, передбачене ч. 3 ст. 2 Закону про публічні закупівлі?

Як передбачено ч. 3 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VII (далі — Закон № 922), дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є, зокрема, товари і послуги, що підлягають закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, які укладаються центральним органом виконавчої влади України, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі. Закупівля таких товарів, робіт і послуг здійснюється згідно з правилами і процедурами, установленими відповідними спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, з урахуванням порядку, визначеного Кабміном.

Зазначимо, що така норма була попередньо передбачена і в Законі України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII у зв’язку з внесенням до нього змін Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» від 19.03.2015 р. № 269-VIII (ср. ).

На виконання п. 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону Кабмін постановою від 08.10.2015 р. № 787 затвердив Перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод щодо закупівлі зі спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі.

При цьому такий Перелік не містить посилання на інвалідні візки.

Таким чином, замовник закуповує інвалідні візки на загальних умовах, згідно з порядком, передбаченим Законом № 922.

Щодо обліку річної вартості предметів закупівлі

Підкажіть, будь ласка, як краще вести облік загальної річної вартості за одним і тим же предметом закупівлі, якщо багато договорів?

Для того щоб мати інформацію про загальну річну вартість предметів закупівлі, доцільно такий облiк автоматизувати.

Щодо підписання договору про закупівлю

Як у допорогових закупівлях вiдбувається пiдписання договору? Чи необхідно паперовий варіант договору надсилати поштою?

Пiдписання договору як у допорогових, так i в пiсляпорогових закупівлях вiдбувається поза електронною системою закупівель.

Згідно з Цивільним кодексом України від16.01.2003 р. № 435-IV та Господарським кодексом України від 16.01.2003 р. № 436-IV проект договору одна сторона надсилає iншiй (можна й поштою).

Проте в державних (публічних) закупівлях зазвичай замовник у повідомленні учаснику-переможцю зазначає, щоб вiн прибув до замовника за його місцезнаходженням для підписання договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі