Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладу завідувачу ДНЗ: як урахувати кількість дітей

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи можна встановити підвищення посадового окладу завідувачу дитячого навчального закладу згідно з Інструкцією від 15.04.93 р. № 102, якщо станом на 01.09.2016 р. заклад відвідує близько 70 дітей?

Оплата праці педагогічних працівників закладів освіти, в тому числі і працівників дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ), здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Спочатку нагадаємо порядок установлення посадового окладу завідувача ДНЗ. Схема тарифних розрядів посад керівних працівників ДНЗ усіх типів та найменувань (крім дитячих будинків) затверджена додатком 9 до вищезазначеного наказу. Так, завідувачам ДНЗ незалежно від кількості вихованців установлюються посадові оклади на рівні 12 — 14-го тарифних розрядів.

Як передбачено п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298, конкретний тарифний розряд завідувачу встановлюється наказом керівника відповідного органу управління освіти в межах фонду зарплати, затвердженого кошторисом.

Тепер про механізм підвищення встановленого посадового окладу. Згідно з нормами Інструкції № 102 завідувачам ДНЗ посадові оклади підвищують за дотримання певних умов: за кількість дітей, за наявність групи (груп) з цілодобовим перебуванням дітей, за наявність логопедичних та інших спеціалізованих груп. Із наведеного переліку нас найбільше цікавить підвищення окладу за кількість дітей, тож про нього і поговоримо.

На підставі п. 2 примітки до п. 11 Інструкції № 102 та з урахуванням змісту додатку 1 до постанови КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643 місячні посадові оклади завідувачів ДНЗ із середньомісячною кількістю дітей понад 60 за кожні наступні 60 дітей підвищуються на 3 %. Разом з цим п.п. «б» п. 19 Інструкції № 102 передбачає, що при встановленні посадових окладів керівникам ДНЗ контингент вихованців (дітей) визначається за обліковим складом на 1 січня. Отже, виникає запитання: як нараховувати зазначене підвищення окладу — враховуючи списковий (обліковий) склад дітей чи середньомісячну кількість відвідувань дітьми навчального закладу?

На нашу думку, для розрахунку підвищення посадового окладу завідувачу ДНЗ за кількість дітей треба враховувати саме списковий (обліковий) склад дітей у закладі станом на 1 січня кожного року, адже жоден з «оплатних» нормативно-правових документів не містить методики визначення середньомісячної кількості дітей. Інакше кажучи, для розрахунку такого підвищення окладу фактичне відвідування дітьми навчального закладу взагалі не враховується.

Тому, наприклад, з 01.09.2016 р. для того, щоб розрахувати підвищення посадового окладу завідувачу ДНЗ за кількість дітей, потрібно взяти до уваги обліковий склад дітей у ДНЗ станом на 01.01.2016 р. Якщо така кількість складає 120 (60 + 60) дітей і більше, то завідувач може розраховувати на 3-відсоткове підвищення посадового окладу. Відповідно при кількості дітей від 180 і більше підвищення буде складати 6 %, від 240 і більше — 9 % і так далі.

Важливо! Суму підвищення посадового окладу включають до тарифікаційного списку та виплачують щомісяця до наступної тарифікації незалежно від змін контингенту дітей.

Отже, у вашому випадку при розгляді питання встановлення підвищення посадового окладу завідувачу ДНЗ слід враховувати списковий склад дітей станом на 01.01.2016 р., а не фактичне відвідування ними дитячого садка на 01.09.2016 р. Якщо цей показник становить, наприклад, 150 дітей (тобто відповідає критерію 120 дітей і більше), то ви маєте право встановити завідувачу ДНЗ підвищення у розмірі 3 % згідно з п. 11 Інструкції № 102. Якщо ж спискова чисельність вихованців менше вищезазначеного показника (менше 120 дітей), то завідувач ДНЗ права на підвищення посадового окладу за кількість дітей не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі