Теми статей
Обрати теми

Чи має право головний бухгалтер ЦПМСД на підвищення окладу за керування бухгалтерською службою

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики
У штаті Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) є посади завідувачів відділень (амбулаторій), яким підвищуються посадові оклади за завідування у розмірі до 25 % посадового окладу залежно від штату очолюваного відділення. Головний бухгалтер ЦПМСД очолює бухгалтерську службу, штат якої складає 8 осіб. У зв’язку з цим виникає запитання: чи має право такий працівник на підвищення посадового окладу, зокрема, за керівництво бухгалтерською службою?

Ні, не має. Пояснимо цей висновок.

Питання оплати праці працівників медичних закладів, у тому числі й ЦПМСД, врегульовані Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.3 цих Умов керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю очолюваного ними підрозділу) з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від обсягу роботи.

Зокрема, для керівників структурних підрозділів (відділень, кабінетів, лабораторій, відділів тощо) — лікарів підвищення встановлюється в таких розмірах (п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519):

— на 10 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом до 3 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 20 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 3 до 6 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 25 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 6 одиниць (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів).

Посада головного бухгалтера хоча й віднесена до професійної групи «керівники» згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336), але такий працівник не є лікарем. Тому і права на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 він не має.

Крім того, відповідно до розділу «Завдання та обов’язки» посади «головний бухгалтер», що містить Довідник № 336, організація і керування роботою бухгалтерської служби належать до прямих обов’язків головного бухгалтера установи. Отже, додаткової оплати і підвищень окладу за таку роботу діючим законодавством не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі