Теми статей
Обрати теми

Контроль публічних закупівель громадськістю

Дуброва Ярослава, консультант з публічних закупівель
Контролерами публічних закупівель можуть бути не тільки державні органи, передбачені в Законі України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2016 р. № 922, а й громадськість. Яким чином здійснюється такий контроль, читайте нижче у нашому матеріалі.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 922 — Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2016 р. № 922.

ВИКОРИСТАНІ СКОРОЧЕННЯ

МА — модуль аналітики.

Уповноважений орган — Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону № 922 громадський контроль забезпечується через вільний доступ до всієї інформації щодо публічних закупівель, яка підлягає оприлюдненню відповідно до цього Закону, до аналізу та моніторингу інформації, розміщеної в електронній системі закупівель, а також шляхом інформування через електронну систему закупівель або письмово органів, уповноважених на здійснення контролю, про виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель та недоліки роботи електронної системи закупівель.

При цьому, як передбачено ч. 3 ст. 9 Закону № 922, громадяни і громадські організації та їх спілки не мають права втручатися у процедуру закупівлі. Натомість замовники і учасники процедур закупівель та Уповноважений орган повинні сприяти залученню громадськості до здійснення контролю у сфері закупівель відповідно до законів України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI, «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР і «Про інформацію» від 02.10.92 р. № 2657-XII ( ч. 2 ст. 9 Закону № 922).

Норма щодо громадського контролю була й раніше передбачена в паперових торгах. Але нині такий контроль має бути більш дієвим через збільшення відкритості й прозорості закупівель у зв’язку з запровадженням е-торгів, а також завдяки впровадженню МА публічних закупівель. Зауважте, що МА в режимі онлайн відображає всі закупівлі, які проводять через електронну систему «Прозорро».

ДОВІДКА

Модуль аналітики — це електронний інструмент, завдяки якому кожен має можливість контролювати систему публічних закупівель. Знайти модуль аналітики можна на веб-порталі www.prozorro.gov.ua в мережі Інтернет за адресою: https://prozorro.gov.ua/ua/monitoryng/.

Як користуватися модулем аналітики?

За посиланням https://prozorro.gov.ua/ua/monitoryng/ необхідно натиснути «Перейти до модуля аналітики». Далі у вікні побачите певні показники (можуть змінюватися) по кількості тендерів, організаторів (тобто замовників), учасників, пропозицій на торги, по економії коштів тощо. Видно на слайді (с. 16).

Як громадськість, так і самі замовники, учасники можуть за потреби отримати детальну інформацію про закупівлі замовників (щодо предметів закупівель, очікуваної вартості, кількості завершених торгів, відмінених тощо) або ж про те, в яких торгах брав участь певний учасник (по скільки та яких учасників було в тих чи інших торгах) тощо. Зауважте, що можна отримати ще й більш детальну інформацію. Див. на слайдах (с. 16).

img 1

img 2

ДОВІДКА

Для допомоги в користуванні модулем аналітики можна переглянути відео за посиланням: http://bi.prozorro.org/sense/app/fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2/sheet/HbXjQep/state/analysis.

Важливо! Представники NGO (недержавних громадських організацій), а також великих замовників можуть отримати розширені права доступу до модуля аналітики. Зауважте, права доступу надаються за рішенням Transparency International Україна відповідно до Регламенту надання доступу до розширеного модуля бізнес-аналітики «Прозорро». Для отримання доступу необхідно подати заявку, заповнивши її за формою, наведеною за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVFDMR2N4pXg0fdgy5yx2DUMm2_ubV9igpfPehcGuVk5SstA/viewform?c=0&w=1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі