Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Пенсійні обмеження продовжать на 2017 рік, а академічні стипендії отримуватимуть не всі

На веб-сайті ВРУ зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 5130), яким пропонується низка змін щодо пенсійного забезпечення та соціальних виплат:

1. Продовжити до 31.12.2017 р. обмеження на максимальний розмір пенсії — 10740 грн.

2. Тимчасово, по 31.12.2017 р., особам (окрім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи й учасників бойових дій), які працюють на посадах і на умовах, передбачених законами «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії / щомісячне довічне грошове утримання не виплачувати.

3. Соціальні стипендії надавати студентам (курсантам) ВНЗ виходячи з рівня доходу сім’ї й успіхів у навчанні у порядку, визначеному КМУ.

Студентам (курсантам) ВНЗ із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам (курсантам) ВНЗ, які в період навчання у віці від 18 до 23 років лишилися без батьків, гарантовано право на виплату соціальної стипендії.

Академічні стипендії надавати особам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності згідно з критеріями, установленими КМУ. Відсоток студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, установлюватиме вчена рада ВНЗ у межах визначеного КМУ загального відсотка студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, і стипендіального фонду.

Затверджено Порядок призначення пенсій держслужбовцям

Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) збережено право на призначення пенсії відповідно до попереднього законодавства про держслужбу для осіб, які на день набрання чинності цим Законом:

— мають не менш як 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад держслужби;

— займають посади держслужби та мають не менш як 10 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад держслужбовців, у порядку, визначеному для осіб, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад держслужбовців.

З метою реалізації даної норми Закону Кабмін прийняв постанову «Деякі питання пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» від 14.09.2016 р. № 622, якою затверджено Порядок призначення пенсій деяким категоріям осіб — держслужбовцям, що мають відповідний стаж держслужби.

Документом установлено, що тимчасово, по 31.12.2016 р.:

— пенсії / щомісячне довічне грошове утримання особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах держслужби в держорганах, визначених Законом № 889, а також на посадах та на умовах, передбачених законами «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», не виплачуються;

— у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особам відповідно до ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон № 3723) (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір якої перевищує 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше ніж 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

З 01.01.2017 р. пенсія, призначена відповідно до ст. 37 Закону № 3723, у період роботи на посадах держслужби в держорганах, визначених Законом № 889, а також на посадах та на умовах, передбачених законами «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється.

Постанова № 622 набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 01.05.2016 р.

Процедура припинення робочих органів ФСС з ТВП розпочалася

Відповідно до рішення Комісії з реорганізації ФСС з ТВП та Ліквідаційної комісії Виконавчої дирекції ФСС з ТВП «Про створення комісій з припинення відділень та виконавчих дирекцій відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 05.09.2016 р. № 25 розпочато процедуру припинення відділень та виконавчих дирекцій відділень ФСС з ТВП.

Станом на 16.09.2016 р. усіма відділеннями Фонду здійснено реєстраційні дії щодо припинення їх юридичних осіб, про що внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

На даний момент у переважній більшості відділень Фонду вже проведені установчі засідання комісій з реорганізації та розпочато процедуру інвентаризації.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі