Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до переліку платних соціальних послуг

Постанова від 08.09.2016 р. № 596

Кабінет Міністрів України постановляє::

Внести зміни до переліку платних соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р. № 12, виклавши його в редакції, що додається.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2004 р. № 12

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 р. № 596)

Перелік платних соціальних послуг

1. Догляд:

1) догляд вдома;

2) догляд стаціонарний;

3) денний догляд;

4) паліативний догляд.

2. Підтримане проживання.

3. Послуга соціальної адаптації.

4. Надання притулку.

5. Консультування.

6. Представництво інтересів.

7. Посередництво (медіація) — допомога у врегулюванні конфлікту.

8. Соціальна профілактика.

9. Соціальна інтеграція та реінтеграція.

10. Соціальна реабілітація.

11. Соціальний супровід під час працевлаштування та на робочому місці.

12. Кризове та екстрене втручання.

13. Транспортні послуги.

14. Натуральна допомога (пошиття одягу, ремонт одягу, ремонт взуття, перукарські послуги, прання білизни та одягу, ремонтні роботи).

Коментар редакції

Перелік платних соціальних послуг змінено

Кабмін постановою, що коментується, вніс зміни до Переліку платних соціальних послуг, затвердженого постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (далі — Перелік № 12).

Не можемо назвати ці зміни вдалими, адже Перелік став, на нашу думку, більш «складним». Але ж давайте разом розглянемо, що до чого.

Насамперед Уряд скоротив перелік платних соціальних послуг з 25 до 14 найменувань. Але це не означає, що деяких послуг взагалі не стало, просто тепер вони угруповані. Пояснимо.

Так, наприклад, послуга з догляду вдома може передбачати допомогу у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), у пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, прання, прибирання житла, оплата комунальних платежів, дрібний ремонт одягу, взуття тощо), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, комунальних служб, транспортних служб тощо); навчання навичкам самообслуговування; допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; психологічну підтримку; надання інформації з питань соціального захисту населення; допомогу в отриманні безоплатної правової допомоги; допомога в оформленні документів.

Як зазначив сам Кабмін у пояснювальній записці до постанови, що коментується, такі зміни зроблені задля того, щоб привести Перелік № 12 у відповідність до Переліку соціальних послуг, що надаються особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 03.09.2012 р. № 537 (далі — Перелік № 537). Це і відбулося, адже якщо ми порівняємо Перелік № 12 та Перелік № 537, то зрозуміємо, що вони майже ідентичні. Основна їх відмінність у тому, що Перелік № 12 містить лише назви послуг, без пояснення їх змісту, тоді як у Переліку № 537 є їх розшифрування.

Так, з Переліку № 537 ви можете дізнатися, що, наприклад, послуга соціальної реабілітації передбачає навчання, формування, розвиток та підтримку соціально-побутових навичок (самообслуговування, комунікації, позитивної поведінки, приготування їжі, користування грошима, орієнтування тощо); допомогу у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; психологічну підтримку; організацію дозвілля, спортивно-оздоровчої, технічної та художньої діяльності, працетерапії; арт-терапію; надання інформації з питань соціального захисту населення.

Крім того, зауважимо, що подібний перелік соціальних послуг є й у Переліку соціальних послуг, умовах та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженому постановою КМУ «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — Перелік № 1417).

Нагадаємо, які саме громадяни мають право на безкоштовне обслуговування, а які — на платні соціальні послуги.

Так, відповідно до п. 6 Переліку № 1417 терцентри забезпечують безоплатне в обсягах, визначених державними стандартами, надання соціальних послуг для:

— громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або якщо рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку;

— громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Що стосується платних соціальних послуг, то виходячи з п. 7 Переліку № 1417, терцентри можуть їх надавати:

— громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

— громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Також нагадаємо, що нещодавно ми публікували матеріал стосовно розрахунку платних соціальних послуг і надавали конкретні приклади такого розрахунку — «Надання платних соціальних послуг терцентрами» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 26).

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі