Теми статей
Обрати теми

Чи враховується в сукупний дохід допомога малозабезпеченій сім’ї

Міняйло Ірина, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
З 01.09.2016 р. по 28.02.2017 р. сім’я була звільнена від плати за перебування дитини в інтернатному закладі, оскільки була надана довідка з управління соцзахисту про те, що така сім’я отримує допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». З 01.03.2017 р. сім’ї відмовлено у призначенні цієї допомоги. Чи враховувати допомогу малозабезпеченій сім’ї в її сукупний дохід для нарахування батьківської плати?

Питання щодо плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах регламентується постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок).

Зазначеними документами визначено, що батьки (особи, які їх замінюють) щомісяця вносять плату в розмірі 20 % середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї за утримання одного вихованця у загальноосвітній школі-інтернаті.

Документи, необхідні для визначення розміру батьківської плати (довідки про доходи кожного члена сім’ї за попередні шість календарних місяців, видані за місцем отримання доходів, та довідки про склад сім’ї, видані житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами), подаються директору закладу разом із заявою.

Відповідно до п. 3.6 Порядку розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім’ї здійснюється згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки, Держкомсім’ямолоді та Держкомстату від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370.

Тепер щодо того, чи включається до сукупного доходу сім’ї розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Так, згідно з п. 5.3 зазначеної Методики до сукупного доходу сімей входить, зокрема, і державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі