Теми статей
Обрати теми

Унесення змін до кошторису за спецфондом

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На початку року у кошторисі дитсадка були затверджені доходи за спецфондом від плати батьків за харчування і видатки тільки за КЕКВ 2230 на харчування. З 01.02.2017 р. у дитсадку запровадили плату за навчання, яка зараховується на той самий рахунок Казначейства. Як тепер внести зміни до кошторису з урахуванням нових доходів та видатків за рахунок цих коштів? Проблема в тому, що загальний обсяг фактичних надходжень до цього фонду разом з обсягом залишків бюджетних коштів на початок року менший, ніж надходження, враховані у кошторисі на 2017 рік.

Відповідно до ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством, належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень, що включаються до спеціального фонду бюджету.

Пунктом 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, передбачено, що:

— видатки бюджету та надання кредитів з бюджету спеціального фонду бюджету провадяться виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень до цього фонду на підставі кошторисів з урахуванням внесених до них змін;

— зміни до спеціального фонду кошторису вносяться у разі, коли загальний обсяг фактичних надходжень до цього фонду разом з обсягом залишків бюджетних коштів на його рахунках на початок року буде більший, ніж відповідні надходження, враховані у кошторисі на відповідний рік.

Разом з тим п. 6.4 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що зміни до спеціального фонду кошторису розпорядників бюджетних коштів (в частині власних надходжень) вносяться у зв’язку з потребою перерозподілу видатків, зарахуванням надходжень, які не передбачені кошторисом, або у випадку, коли загальний обсяг фактичних надходжень до цього фонду разом з обсягом залишків коштів на його рахунку на початок року буде більший, ніж відповідні надходження, враховані в кошторисі на відповідний рік.

Протягом року розпорядники бюджетних коштів уносять зміни до спеціального фонду кошторису шляхом подання до органу Казначейства довідки про внесення змін до кошторису, затвердженої керівником установи, який затвердив кошторис, без внесення відповідних змін до розпису за спеціальним фондом, складеної за формою та у порядку, визначеними нормативно-правовими актами України, на паперових та електронних носіях.

Отже, зміни до кошторису бюджетної установи з метою зарахування надходжень, які не передбачені кошторисом, вносяться у встановленому порядку.

При цьому не потрібне обов’язкове виконання вимоги щодо перевищення обсягу залишків бюджетних коштів разом з фактичними надходженнями над запланованими у кошторисі надходженнями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі