Теми статей
Обрати теми

Надання допомоги збитковому КП на погашення заборгованості по зарплаті: чи можливе?

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Сільська рада, як засновник житлово-комунального підприємства (види діяльності: 36.00 — збір, очищення та постачання води, 37.00 — каналізація, відведення й очищення стічних вод, 38.11 — збирання безпечних відходів, 42.21 — будівництво трубопроводів), хоче надати йому фінансову допомогу на погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам (є фінансовий звіт про те, що підприємство збиткове). За яким КФК необхідно передбачити кошти на виконання таких заходів? Районне фінансове управління рекомендує 100302. Чи правильніше все ж таки буде 100103?

Статтею 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР визначено, що до повноважень органів місцевого самоврядування належать питання з управління майном, яке є комунальною власністю відповідної територіальної громади.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки, пов’язані з управлінням майном. При цьому з місцевого бюджету можуть виділятися кошти комунальному підприємству виключно за наявності відповідної програми, затвердженої місцевою радою.

У вашому випадку за умови затвердження відповідної програми підтримки комунального підприємства кошти на її виконання можуть передбачатися за рахунок надходжень до загального фонду бюджету.

Оскільки мова йде про надання допомоги конкретному комунальному підприємству, видатки слід відображати за ТПКВКМБ 6130 «Забезпечення функціонування комбінатів комунальних підприємств, районних виробничих об’єднань та інших підприємств, установ та організацій житлово-комунального господарства» (з 01.01.2017 р. відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.2014 р. № 1195 застосовується Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасова класифікація видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу) та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Оскільки комунальне підприємство не є бюджетною установою, кошти з бюджету воно може отримувати лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів. Одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів ( ч. 6 ст. 22 БКУ).

Також слід зазначити, що бюджетні кошти не можуть використовуватися на виплату заробітної плати (погашення заборгованості із заробітної плати) чи інших стимулюючих виплат працівникам комунального підприємства, оскільки за рахунок коштів бюджету утримуються виключно бюджетні установи. Такі виплати повинні здійснюватися за рахунок надходжень від господарської діяльності підприємства.

Фінансова допомога надається підприємству для здійснення заходів, які сприятимуть активізації роботи підприємства та покращення його фінансового стану, а не на оплату поточних видатків (до яких належать і видатки на оплату праці працівників).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі