Теми статей
Обрати теми

Держадміністрація — відповідальний виконавець бюджетної програми

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи може держадміністрація бути відповідальним виконавцем по бюджетній програмі за рахунок коштів місцевого бюджету?

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 22 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними рішенням про місцевий бюджет, можуть бути місцеві держадміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих держадміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Наказом Мінфіну «Про деякі питання запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів» від 26.08.2014 р. № 836 затверджена Інструкція про статус та особливості участі у бюджетному процесі відповідальних виконавців бюджетних програм місцевих бюджетів (далі — Інструкція).

Інструкцією визначено, що відповідальний виконавець визначається головним розпорядником за письмовим погодженням з відповідним місцевим фінансовим органом у процесі формування проекту бюджету на наступний рік, безпосередньо забезпечує та/або координує виконання однієї чи ряду бюджетних програм у системі головного розпорядника, є юридичною особою, має окремий рахунок та бухгалтерський баланс.

Відповідальними виконавцями можуть бути:

— головний розпорядник — за бюджетними програмами, виконання яких забезпечується його апаратом;

— розпорядники коштів місцевого бюджету нижчого рівня, які відповідають за виконання бюджетних програм у системі головного розпорядника.

За бюджетними програмами, які поділяються на підпрограми, відповідальним виконавцем є головний розпорядник, якому у рішенні про місцевий бюджет встановлюються бюджетні призначення. Відповідальні виконавці у розрізі підпрограм бюджетної програми не визначаються.

Відповідальним виконавцем бюджетної програми може бути головний розпорядник коштів місцевого бюджету, який повністю забезпечує виконання всієї бюджетної програми місцевого бюджету (ч. 4 ст. 20 БКУ).

Отже, якщо таким головним розпорядником коштів є держадміністрація, то вона і буде відповідальним виконавцем бюджетної програми.

Слід також зазначити, що по бюджетній програмі може бути визначений лише один відповідальний виконавець, а виконавців бюджетної програми може бути багато. Це всі розпорядники нижчого рівня та одержувачі бюджетних коштів. Проте забезпечувати та координувати виконання бюджетної програми може тільки та установа, яка має відповідні повноваження, визначені БКУ, щодо організації бюджетного процесу всіма виконавцями бюджетної програми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі