Щодо індексації стипендій

Міністерство соціальної політики України
Лист від 15.08.2017 р. № 83/0/66-17

Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України розглянув листи <…> щодо індексації стипендій і повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок), індексації підлягають, зокрема, стипендії, у тому числі соціальні.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що у разі підвищення розміру стипендій, значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків у місяці, в якому відбувається таке підвищення.

Сума індексації у місяці підвищення стипендій не нараховується, якщо розмір підвищення стипендій перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії.

Якщо розмір підвищення стипендії не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії, сума індексації у цьому місяці розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення стипендії. При цьому зазначаємо, що порівняння відбувається в умовах місяця, коли відбулося підвищення, тобто з урахуванням усіх складових доходу, що були передбачені у цьому місяці.

Згідно з пунктом 101 Порядку, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з переведенням на навчання за державним замовленням, виникненням підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії.

Оскільки підвищення розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної та соціальної стипендій відбулося у січні 2017 року, то значення індексу споживчих цін у цьому місяці як для звичайної, так і для соціальної стипендії приймається за 1 або 100 відсотків.

Враховуючи викладене та наведені у листі приклади, якщо студенту із січня 2017 року було підвищено соціальну стипендію і це підвищення не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у січні 2017 року, то сума індексації мала зменшуватись на суму підвищення стипендії. Разом з тим з лютого 2017 року за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років йому призначено академічну стипендію, розмір якої підвищено у січні 2017 року. Отже, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації мало розпочатися з лютого 2017 року, як для академічної, так і для соціальної стипендії.

Для студентів, яким мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років було призначено у лютому 2017 року, індекс споживчих цін для проведення подальшої індексації мав розраховуватись з лютого 2017 року.

У разі, якщо студенту як інваліду II групи з дитинства із січня 2017 року підвищено соціальну стипендію і це підвищення не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у місяці підвищення стипендії, то сума індексації зменшується на суму підвищення соціальної стипендії.

Директор Департаменту стратегічного планування та аналізу Н. Підлужна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі