Теми статей
Обрати теми

Гранична сума витрат на придбання комп’ютера: з ПДВ чи без

Крот Юлія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Наша установа має намір придбати комп’ютер. Вартість комп’ютера відповідної моделі і з технічними характеристиками, які задовольняють наші потреби, становить 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). Водночас на сьогодні Кабміном встановлено граничну суму витрат на придбання комп’ютерної техніки на рівні 20500 грн. З огляду на це, постало запитання: у граничній сумі витрат ураховано суму ПДВ, яку установа сплачує при придбанні комп’ютерної техніки, чи ні?

Життя не стоїть на місці. Збільшується потік інформації, що потребує обробки, відповідно, з’являються і розвиваються нові технології. А за більш широкі можливості потрібно і більше платити. Тому нещодавно Кабмін збільшив максимально допустиму суму витрат на придбання комп’ютерної техніки.

Зокрема, з 15 серпня 2017 року бюджетні установи можуть потратити на купівлю персонального комп’ютера (далі — ПК) або ноутбука не більше 20500 грн. Тоді як раніше можливості установ у цьому плані були значно скромнішими й обмежувалися сумою в 13000 грн.

До речі, під ПК слід розуміти комплекс обладнання та програмного забезпечення, як-то: системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор «миша» і операційна система. Тобто обмеження витрат стосується загальної вартості комплекту, а не його окремих деталей (частин). На це вказує примітка до Граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332)*.

* Див «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету».

Поряд із цим у зазначеній постанові ані слова про суми ПДВ, що сплачують бюджетні установи під час придбання відповідних матеріальних цінностей. Тож не дивно, що час від часу виникають запитання щодо врахування цього податку у сумі граничних витрат.

Але давайте розмірковувати логічно. По-перше, суми непрямих податків, сплачених у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів, включаються до первісної вартості таких об’єктів. А ПДВ, як ми знаємо, належить саме до непрямих податків (п.п. 14.1.178 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). Винятком є лише випадки, коли бюджетна установа має право на включення суми ПДВ до податкового кредиту. Такий принцип формування первісної вартості необоротних активів передбачено п. 5 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. № 1202.

По-друге, постановою № 332 обмежено розмір фактичних витрат на придбання відповідних матеріальних цінностей. Інакше кажучи, йдеться про суму грошових коштів, фактично потрачених (сплачених) при придбанні комп’ютерів, автомобілів, меблів тощо. При цьому бюджетна установа, купуючи той же ПК, сплачує й ПДВ. І, по суті, це ніщо інше як витрати установи.

Важливо! Бюджетні установи, які утримуються за рахунок коштів держаного бюджету, можуть придбавати ПК і ноутбуки вартістю 20500 грн. і нижче з урахуванням ПДВ.

Зверніть увагу: вимоги постанови № 332 поширюються на державні установи та організації. Натомість бюджетні установи, які фінансуються з місцевих бюджетів, повинні керуватися граничними сумами витрат, затвердженими відповідними органами місцевого самоврядування.

Варто також пам’ятати, що здійснювати витрати на придбання ПК ви можете лише за наявності бюджетних асигнувань на зазначені цілі у кошторисі вашої установи.

І на завершення нагадаємо: видатки на придбання комп’ютерної техніки (у тому числі придбання програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) слід планувати і проводити за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (п.п. 9 п.п. 3.1.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012р. № 333).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі