Теми статей
Обрати теми

Чи може головний бухгалтер комунального медзакладу бути сумісником

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи має право головний бухгалтер комунального закладу охорони здоров’я (основне місце роботи, повна ставка) працювати в іншому медичному закладі за сумісництвом на 0,5 ставки?

Для бюджетних установ робота за сумісництвом урегульована постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Підкреслимо: дія цих документів поширюється не лише на державні, а й на комунальні установи та заклади (див. листи Мінпраці від 08.09.2011 р. № 731/13/84-11 і від 16.09.2010 р. № 294/13/116-10). Тому далі використовуватимемо загальний термін «бюджетні установи».

Так, відповідно до п. 1 Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Крім того, у п. 4 Положення № 43 зазначено, що керівники бюджетних установ, їх заступники, керівники структурних підрозділів установ та їх заступники не можуть працювати за сумісництвом. Винятком є зайняття такими працівниками науковою, викладацькою, творчою діяльністю або медичною практикою.

Так, наприклад, головлікар лікарні може працювати лікарем за сумісництвом у межах 0,5 ставки в час, вільний від роботи за основною посадою (див. лист Мінсоцполітики від 02.03.2011 р. № 160/13/84-11). І таким місцем роботи може бути як бюджетна установа (заклад), так і небюджетне підприємство.

Але повернемося до запитання, що розглядається, та з’ясуємо, чи належить головний бухгалтер бюджетної установи до переліку осіб, яким заборонено працювати за сумісництвом.

Для цього звернемося до змісту Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 1. Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (ср. ). Згідно з його нормами посада головного бухгалтера віднесена до професійної групи «керівники». Крім того, відповідно до розділу «Завдання та обов’язки» посади «головний бухгалтер», що містить цей Довідник, прямим обов’язком головного бухгалтера є організація і керування роботою бухгалтерської служби.

Все це говорить про те, що головний бухгалтер бюджетної установи є керівником структурного підрозділу, а отже, працювати за сумісництвом (у тій самій або в іншій установі) він не має права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі