Теми статей
Обрати теми

Вчитель-сумісник: чи встановлювати доплату за класне керівництво

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Бібліотекар працює вчителем за сумісництвом в іншому навчальному закладі. Чи правомірно його за посадою вчителя призначити класним керівником і виплачувати доплату за класне керівництво?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що відповідно до пп. 2.1 та 2.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434 (далі — Положення № 434), обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту та здійснює педагогічну діяльність, за його згодою. На класного керівника покладається керівництво одним класом, навчальною групою (п.п. 2.3 Положення № 434).

У своїй роботі класний керівник виконує обов’язки стосовно:

— формування наукового світогляду учнів;

— створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій;

— проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо.

Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, яке зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу, класним керівникам встановлюється додаткова оплата за виконання вищезазначених обов’язків.

Тепер з’ясуємо, чи має право на таку доплату вчитель, який працює в закладі освіти за сумісництвом. Насамперед слід зазначити, що посада вчителя належить до педагогічних. Про це нам говорить Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (ср. ).

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п. 36 цієї Інструкції вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво в таких розмірах:

— у I — IV класах — у розмірі 20 % ставки заробітної плати;

— у V — XI (XII) класах — у розмірі 25 % ставки заробітної плати (посадового окладу).

Якщо в класі (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Отже, у цьому випадку розмір доплати за класне керівництво становить 10 % чи 12, 5 %.

Перерахунок розміру доплат за класне керівництво у зв’язку із зміною кількості учнів протягом навчального року не провадиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого та другого півріччя) (абз. 3 п. 38 Інструкції № 102).

Також зазначимо, що доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження вчителя. Тому її встановлюють відповідно до тарифної ставки (посадового окладу) педагогічного працівника. У свою чергу, якщо педагогічний працівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102).

Положення № 434 не містить заборони щодо призначення сумісника класним керівником. Інструкція № 102 також не забороняє встановлювати доплату за класне керівництво педагогічним працівникам, які працюють у навчальному закладі за сумісництвом. Однак в цьому питанні потрібно виходити з конкретної ситуації, міркувань доцільності, враховуючи реальність виконання сумісником обов’язків класного керівника, визначених у п. 2.6 Положення № 434.

Увага! Немає обмежень щодо встановлення цієї доплати педагогам-сумісникам, у тому числі й тим, які працюють на умовах погодинної оплати.

Отже, цілком правомірно призначити класним керівником вчителя, який працює в закладі освіти за сумісництвом (за умови, що в навчальному закладі за основним місцем роботи вчитель не веде класне керівництво), і, відповідно, встановити йому доплату за класне керівництво. Розмір такої доплати, як зазначалося вище, буде залежати від класу, у якому вчитель веде класне керівництво, і кількості учнів у ньому.

Розглянемо приклад нарахування доплати за класне керівництво вчителю-суміснику.

Приклад. За результатами атестації вчителю інформатики встановлено першу кваліфікаційну категорію (13-й тарифний розряд за ЄТС). Його педагогічне навантаження складає 9 годин на тиждень (працює в навчальному закладі за сумісництвом). Вчитель призначений класним керівником у 5 «а» класі з 30 учнями.

Доплата за класне керівництво становитиме:

3632 грн. х 25 % = 908,00 грн.,

де 3632 грн. — посадовий оклад, що відповідає 13-му тарифному розряду за ЄТС, відповідно до постанови КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 р. № 1037.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі