Теми статей
Обрати теми

Премії до профсвята в ОМС: чи мають право робітники

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
В органі місцевого самоврядування планують преміювати працівників до Дня місцевого самоврядування (7 грудня). У положенні про преміювання передбачені премії до державних і професійних свят, а також ювілейних дат, але розмір і коло одержувачів таких премій не вказані. Чи можна виплачувати премію до цього професійного свята робітникам, що обслуговують ОМС: прибиральникам приміщень, водієві, підсобним робітникам?

Розглянемо нормативну базу, що регламентує преміювання в органі місцевого самоврядування (далі — ОМС).

Згідно з п.п. 2 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268), керівникам ОМС надано право в межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних та професійних свят і ювілейних дат. При цьому, преміювання проводиться в межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають у положенні про преміювання відповідного органу.

Підкреслимо: п.п. 2 п. 2 постанови № 268 в ОМС стосується виключно керівних працівників, спеціалістів і службовців.

Тоді як для робітників, які обслуговують ОМС, орієнтуватися слід на інший документ — наказ Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

Згідно з п.п. «ж» п. 2 цього наказу керівникові надається право в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників визначати робітникам розмір премії залежно від їх вкладу в кінцеві результати роботи. При цьому конкретний розмір премії робітникам граничними розмірами не обмежений. Як бачимо, ця норма вказує про виплату робітникам ОМС саме виробничих премій.

Зверніть увагу! Нормативні приписи про преміювання для робітників ОМС відрізняються від норм, що стосуються преміювання керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС. І головна відмінність у тому, що премії до державних і професійних свят і ювілейних дат для робітників ОМС не (!) передбачені. Таким робітникам дозволено виплатити тільки премії за підсумками їх вкладу в кінцеві результати роботи, тобто виробничі премії.

Таким чином, на нормативному рівні допустимо виплачувати премії до Дня місцевого самоврядування тільки керівним працівникам, спеціалістам і службовцям ОМС. Робітникам ОМС виплата премії до професійних свят (зокрема, до Дня місцевого самоврядування) не передбачена.

Пам’ятайте: виплата будь-якої премії (у тому числі до Дня місцевого самоврядування для керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС) має бути зафіксована в положенні про преміювання. Зазвичай, таке положення оформляють як додаток до колективного договору. Зазначимо, що в положенні про преміювання необхідно прописати вид премій і категорії персоналу ОМС, яким належить ця премія, відштовхуючись від наявної нормативної бази. А ось конкретний розмір премії вказують у відповідному наказі керівника ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі