Теми статей
Обрати теми

«Вислужна» & «престижна» надбавки: чи нараховувати вчителю на години заміщення

Світлана МЕРЕНКОВА, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи виплачуються надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці вчителеві за проведені ним години заміщення тимчасово відсутнього іншого вчителя? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповімо однозначно: надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці нараховують на оплату за години заміщення. Пояснення цьому таке.

Чинна в галузі освіти система організації заробітної плати передбачає оплату праці педагогічних працівників за посадовими окладами, місячними тарифними ставками та за годинними ставками. Погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Це передбачено п. 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

Про механізм заміни та оплати праці вчителів за години заміщення тимчасово відсутніх колег йдеться в спільному листі МОН від 28.11.2008 р. 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 27.11.2008 р. № 02-5/465, згідно з яким керівники навчальних закладів, як правило, повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці відповідно до вищенаведених умов.

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам передбачена ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78). Така надбавка нараховується у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) без урахування інших надбавок і доплат. Розміри «вислужної» надбавки встановлені у п. 1 Порядку № 78 і залежно від стажу педагогічної роботи складають:

Педагогічний стаж працівника, років

Розмір надбавки за вислугу років, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Згідно з вимогами п. 8 Порядку № 78 у разі, коли педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи). Таким чином, надбавка за вислугу років педагогічним працівникам нараховується на всі години педагогічної роботи, у тому числі і за викладання годин, проведених у порядку заміщення тимчасово відсутніх учителів.

Стосовно можливості виплати «престижної» надбавки за години заміщення зазначимо наступне. Така надбавка встановлюється педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373). Граничний розмір надбавки за престижність педагогічної праці складає 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

В абз. 2 п. 1 постанови № 373 зазначено: розмір «престижної» надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці. При цьому у абз. 3 п. 1 цієї постанови вказано, що вона встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується педпрацівником. Тому можна зробити висновок: при нарахуванні «престижної» надбавки враховується обсяг годин, виконаний працівниками і в порядку заміщення тимчасово відсутніх колег.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі