Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення батьків від плати за садок

Міняйло Ірина, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту економіки та фінансування
Як правильно звільнити батьків від плати за садок: з січня — місяця отримання від батьків необхідних для цього документів, чи з дати, вказаної у довідці органу соцзахисту, — з 01.12.2016 р.? Чи правильно вчинить бухгалтер, якщо зробить перерахунок плати за садок за минулий місяць минулого року?

При звільненні батьків від плати за харчування дітей в державних і комунальних дошкільних навчальних закладах слід керуватися ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III, постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок).

Пунктом 2.5 Порядку визначено, що звільнення батьків від плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів.

Виходячи з викладеного, лише після подання батьками необхідних документів (у цьому конкретному випадку — довідок управління соціального захисту про одержання допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III) здійснюється звільнення від зазначеної плати. Проводити звільнення «заднім числом» не передбачено діючими нормативними документами.

Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям затверджено постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250 (ср. ). Пунктом 20 цього Порядку визначено, що така допомога призначається на шість місяців. Відповідно, довідку про призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям треба поновлювати двічі на рік.

Одночасно слід зазначити, що згідно з п. 2.2 Порядку місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації та установи, які мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади, можуть установлювати додаткові пільги щодо батьківської плати за харчування дітей за рахунок коштів відповідних бюджетів. Тобто на підставі такого рішення на період, поки батьки не нададуть довідку про призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям, вони можуть звільнятися від зазначеної плати.

У будь-якому випадку на момент звільнення від згаданої плати повинен бути відповідний підтверджуючий документ (довідка або рішення) про звільнення від плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі